Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ber iranske myndigheter respektere ytringsfriheten i forkant av årsdagen til dødsfallet til Mahsa Amini.

– Ett år etter Mahsa Aminis tragiske dødsfall og de store protestene som kom i kjølvannet av dødsfallet, er menneskerettighetssituasjonen i landet fortsatt alvorlig, sier Huitfeldt.

– Iran må respektere ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, sier hun og lover å fortsette å ta opp bekymringen med Iran og i FN.

Det er vel tvilsomt om Iran vil bry seg så mye om hva en kvinnelig norsk utenriksminister mener, særlig siden ytringsfrihet ikke eksisterer i et såpass muslimsk tyrannia som Iran. Huitfeldt hadde som kjent liten suksess med sine forsøk på å få Taliban til å fokusere på kvinners rettigheter, til tross for privatfly og 7 millioner norske skattekroner, i tillegg til bistand som ikke ser ut til å avvikles tross det nye sharia-styret som dominerer Afghanistan.

Man kan dessuten spørre seg hvorfor ikke utenriksministeren heller fokuserer på å gjenopprette ytringsfriheten i Norge, men kanskje en norsk utenriksminister kun skal fokusere på utlandet, og ignorere norske forhold?

Lørdag er det ett år siden den 22 år gamle kurdisk-iranske kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Iran. Hun ble pågrepet fordi hun ikke hadde dekket til håret tilstrekkelig etter landets strenge kleskoder.

Dødsfallet utløste store demonstrasjoner over hele landet, og protestbølgen varte i mange måneder før regimet med svært hardhendte metoder klarte å slå ned uroen. Flere hundre mennesker ble drept.

Document skrev en rekke saker om både drapet og de påfølgende demonstrasjonene.

Les også:

Dødstallene under demonstrasjonene i Iran vokser, 31 mennesker skal være drept

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.