Iranske myndigheter har dømt en gravid kvinne i begynnelsen av 20-årene til døden og henrettelsen er nært forestående, skriver Iran Wire.

Shahla Abdi er etnisk kurder. Hun ble arrestert i midten av oktober da det kokte som verst under de landsomfattende protestene som ble utløst av moralpolitiets drap på Mahsa Amini i september.

Satte fyr på bilde av ayatollah 

Abdis dødssynd skal være å ha satt fyr på et portrett av den islamiske republikks grunnlegger, ayatollah Ruhollah Khomeini.

Ifølge en annen kvinnelig innsatt er Abdi blitt holdt i Urmia sentralfengsel i omkring en måned. Noen fanger sier at den unge kvinnen ble overført til Tabriz fengsel for omtrent tre uker siden; ifølge andre ble hun bragt til etterretningstjenestens fengsel.

Svak, misbrukt og gravid

– Da jeg så denne kvinnen så hun veldig ung ut, men svak og misbrukt og jeg skjønte at hun var gravid i fjerde måned, sa en kvinnelig innsatt. 

En annen innsatt fortalte at Abdi er 21 eller 22 år gammel.

Abdi ble holdt i isolasjon i Urmia sentralfengsel. I fengselets butikk ble hun alltid fulgt av to betjenter for å forsikre at hun ikke snakket med noen.

Vettskremt og i sjokktilstand

– Hun var veldig i sjokktilstand. Det var tydelig at hun ikke hadde fått vaske seg på lang tid, håret hennes var svært rotete og hun var tydelig vettskremt, fortalte en annen innsatt som ikke visste nøyaktig hva Shahla var redd for.

Denne fangen sa at det er svært vanskelige leveforhold i fengselet.

– En kvinne var syk i to måneder og hun fikk hverken behandling eller piller.

Henrettelser på løpende bånd

Mer enn 500 mennesker skal være drept og 18.000 inkludert gravide kvinner, fengslet etter at de antistatlige protestene startet i september. Så langt i 2023 er 55 mennesker henrettet i Iran.

Mahsa Amini ble torturert til døde av moralpolitiet i Iran fordi hun ikke bar sin hijab slik retningslinjene i landet tilsier. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) noterte seg at saken «vekker veldig stor harme».

Huitfeldt irettesatte Iran – like etter krevde Iran strengere straff for kvinner som ikke bruker hijab

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.