Opposisjonsmedier med base utenfor Iran forteller at demonstrasjonene etter drapet på Mahsa Amini fortsetter i omfattende omfang i flere byer. Iran Human Rights som er basert i Oslo, forteller at minst 76 mennesker er drept. 

Demonstrasjonene blusset opp etter at Mahsa Amini, en 22 år gammel kurdiske kvinne døde i det beryktede moralpolitiets varetekt for ikke å ha fulgt de islamske kleskodeksene.

Tirsdag kveld arresterte myndighetene ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjanis datter for å «oppfordre til opptøyer», skriver Times of Israel. Ifølge iranske nyhetsbyråer skal hun ikke ha lykkes.

Arrestasjonen av Faezeh Hashemi beskrives av Bloomberg som et tegn på økende støtte blant høyprofilerte iranere.

Hashemi er en fremtredende iransk kvinnesaksaktivist. Hun er 59 år gammel og har et omfattende rulleblad for «antistatlig aktivitet».

I juli iår ble hun siktet for «propagandaaktivitet mot Den islamske republikk» på grunn av kommentarer hun ga i et intervju om fjerningen av Den iranske revolusjonsgarde fra det amerikanske utenriksdepartementets liste over terrororganisasjoner.

Hun skal også ha sagt at islams profet Muhammed brukte sin kones, «forretningskvinnen» Khadijas penger, noe som ifølge retten utgjorde «blasfemi».

I september 2012 tilbragte Hashemi seks måneder i fengsel for «propaganda» etter at hun i et intervju skal ha omtalt Irans rettsvesen som «kjeltinger og skurker som går etter mennesker».

Før det ble hun flere ganger arrestert under urolighetene som ble utløst av det omstridte valget av daværende president Mahmoud Ahmadinejad i 2009.

Hennes far Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani, var landets president mellom 1989 og 1997. Han var blant grunnleggerne av den iranske revolusjon og landets president mellom 1989 og 1997. Han forble en mektig skikkelse frem til sin død i 2017.

Rafsanjani var en av Irans rikeste menn. I 2003 ble han omtalt i Millionaire Mullahs-delen av Forbes Rich List som pragmatisk, men en ideologisk hardliner.

Om du ikke allerede har lest om hvordan Iran spiller på venstresiden:

Iran appellerer til venstresiden: Kaller protestene «islamofobi»

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.