Minst 31 sivile skal ha mistet livet som følge av de voldsomme demonstrasjonene i Iran, som brøt ut etter at Mahsa Amini (22) døde i varetekt.

Document har skrevet flere saker om Amini, som angivelig ble drept av politiet fordi hun ikke hadde korrekt iført hijab. Nå hevder den Oslo-baserte menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights at antall drepte sivile er på 31 personer.

– Det iranske folk har demonstrert for å oppnå grunnleggende rettigheter og verdighet. Myndighetene svarer på deres fredfulle demonstrasjoner med kuler, sier leder Mahmood Amiry-Moghaddam.

Tallene fra statlige medier er langt lavere. Til og med torsdag var minst 17 personer drept, og dette omfatter også politi og sikkerhetsstyrker, ifølge statlige medier. (NTB)

Ifølge Reuters har demonstrasjonene i Iran spredd seg til 50 byer og tettsteder over hele landet. Det er de største demonstrasjonene i Iran siden folk protesterte mot høye drivstoffpriser i 2019.

Demonstrasjonene har pågått i seks dager. Tidligere i dag skrev Document om at også tre politifolk skal ha blitt drept. Motet de iranske kvinnene viser er imponerende, for brutaliteten de blir utsatt for av iransk politi er ekstrem.

Iransk politi hevder at Mahsa Amini døde av hjerteinfarkt, men familien til den 22 år gamle jenta avviser at hun hadde hjerteproblemer.

Les også:

Raseriet koker i Iran: Tre politimenn drept i voldsomme demonstrasjoner

Når Irans folk brenner hijaber, stemmer Sveriges velgere på islamisterVi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.