NTB

Lørdag var det ett år siden den unge, kurdiske kvinnen Jina Mahsa Amini døde i politiets varetekt i Iran. Både lørdag og søndag ble årsdagen markert.

Iranske sikkerhetsmyndigheter oppgir ifølge lokale medier å ha pågrepet mer enn 260 personer i løpet av 24 timer i forbindelse med protester og demonstrasjoner på årsdagen for dødsfallet.

22 år gamle Mahsa Amini døde i varetekt etter å ha blitt innbrakt for ikke å ha båret hodeplagget på riktig måte.

Lørdag var faren til Mahsa Amini en av dem som ble pågrepet av Irans sikkerhetspoliti på årsdagen for hennes død, melder menneskerettighetsgrupper. Han ble løslatt kort etter, med en advarsel mot å markere datterens dødsdag.

Til tross for at myndighetene gikk kraftig ut mot protestene på årsdagen, fortsatte markeringene med sporadiske demonstrasjoner også søndag.

Ifølge avisa Shargh ble folk pågrepet av på grunn av brudd på reglene for offentlig sikkerhet, oppfordring til demonstrasjoner og for besittelse av våpen.

Dødsfallet til den 22 år gamle kurdiske kvinnen Amini utløste en bølge av voldelige protester over hele Iran mot slutten av 2022.

I forkant av årsdagen hadde iranske myndigheter iverksatt strenge sikkerhetstiltak for å forhindre en ny bølge av protester.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.