En profesjonell iransk fotballspiller er dømt til hengning for å ha protestert mot drapet på Mahsa Amini.

26 år gamle Amir Nasr-Azadani ble arrestert i november i forbindelse med drapene på en politimann og to frivillige militsmedlemmer. Han er også anklaget for å «føre krig mot Allah».

Nasr-Azadani har vært til stede under protester, men han var ikke der politimannen ble drept. Ifølge IranWire var hans tilstedeværelse kort og han begrenset seg til å synge slagord i noen timer.

– Sjokkert og syk av rapportene

Det internasjonale forbund for profesjonelle fotballspillere (FIFPRO) er «sjokkert og syk» over straffen.

– FIFPRO er sjokkert og syk over rapportene om at den profesjonelle fotballspilleren Amir Nasr-Azadani risikerer å bli henrettet i Iran for å ha kjempet for kvinners rettigheter og grunnleggende frihet, skrev forbundet mandag.

– Vi er solidarisk med Amir og oppfordrer til øyeblikkelig å oppheve hans straff.

Nasr-Azadani er den 28. personen som er dømt til døden under protestene. Iran gjennomførte sin første henrettelse av demonstranter torsdag. Tre av de 28 er barn.

Stadionene tungt fylt med regjeringssupportere

Mange iranere boikotter verdensmesterskapet fordi de føler at laget ikke gjorde nok for å støtte protestbevegelsen eller kritisere regimet som har drept hundrevis av mennesker. Expat-fans forteller at VM-stadionene var tungt fylt med regjeringssupportere på Irans kamper. 

– Myndighetene ønsket ikke at vi skulle komme til Qatar, de ville ha tribunene for sine egne folk. Å bivåne kampene har skapt motstridende følelser. Jeg føler bokstavelig talt at jeg er i sorg. Mine brødre og søstre har dødd, sa anonyme «Tara» til BBC

Feiret sitt lands tap

Landslaget – Team Melli – møtte president Ebrahim Raisi før de reiste til Doha. Da bilder fra møtet spredde seg på sosiale medier følte folket seg sviktet.

– Team Melli var for folket. Folket som ikke hadde noen stemme. Team Melli var det eneste som forente oss … men også Team Melli vendte de mot oss. 

Landslaget viste dog hvor sympatien lå da de tiet under avspilling av Irans nasjonalsang.

En av venn av den iranske landslagsspilleren Saeid Ezatolahi som spiller for Vejle Boldklub i Danmark, ble skutt og drept tidligere denne måneden mens han feiret Irans nederlag for USA i gruppespillet i turneringen.

Dom avsagt for å skape frykt

De siste ukene er det blitt publisert rapporter om at Mohammad Ali Darriz – advokaten som er oppnevnt i saken – står Irans myndigheter nær. Etter å ha publisert nyheten om at den 23 år gamle aktivisten Mohsen Shekari skulle henrettes, forsvarte han ikke bare avgjørelsen, men ba om intensivering og fremskyndelse av henrettelsen.

– Da familien ble informert om anklagene mot Nasr-Azadani, informerte den statsoppnevnte advokaten at dommen var avsagt for å skape frykt. Den ville bare bli eksekvert hvis de snakket med utenlandske medier, skal en kilde ha fortalt IranWire.

Nasr-Azadanis familie er ifølge IranWire, redd for å snakke offentlig eller avsløre nyheter relatert til ham: 

– Familien er bekymret for ham. De har mottatt trusler. De tror at ved å vente og forholde seg taus kan de unngå dødsdommen. Kilden sa at Nasr-Azadani ikke hadde noen rolle i drapet i Isfahan.

Mahsa Amini

Mahsa Amini døde i varetekt i midten av september for angivelig feilaktig bruk av hijab. Ifølge vitner ble Amini slått ihjel av moralpolitiet, men iranske myndigheter sier hun fikk et hjerteinfarkt. Hennes død utløste landsomfattende protester mot det islamske diktaturet som nu er inne i tredje måned.

Les også om Masha Aminis far som ba imamen ta sin islam og gå.

Mahsa Aminis far nektet islamsk bønn over datteren: – Ta din islam og gå

 

Document lever ikke av dine skattepenger. Kjøp en bok, vi setter pris på og trenger all mulig støtte!


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.