Christian Tybring-Gjedde (FrP) spør utenriksminister Anniken Huitfeldt hvorvidt regjeringen har vurdert å utvise den iranske ambassadøren og tilbakekalle den norske ambassadøren til Iran.

Tybring-Gjedde viser til i et skriftlig spørsmål at dialog med iranske myndigheter ikke har hatt noen effekt på Irans politikk, og at situasjonen stadig blir verre.

Huitfeldt overser dette og fastholder i sitt svar at dialog er viktig.

– Norge fordømmer Irans voldsbruk mot fredelige demonstranter og henrettelser av personer som er arrestert i forbindelse med demonstrasjonene. Vi oppfordrer derfor Iran til å stanse bruk av dødsstraff og til å respektere menneskerettighetene, skriver utenriksministeren.

Tybring-Gjedde lurer også på hvilke omstendigheter som skal til før en løsning med utvisning og tilbakekallelse vil bli vurdert av regjeringen.

– Det å stenge døren for land vi er uenige med er ikke denne regjeringens linje. Jeg vil heller ikke spekulere i hypotetiske situasjoner som ville gjøre det nødvendig å utvise iranske diplomater fra Norge, svarer Huitfeldt på det.

Hun er fast bestemt på at dialog er det eneste rette.

– Det er ikke nå aktuelt å hjemkalle norske diplomater fra Teheran. Dette vil redusere muligheten til å følge situasjonen lokalt og formidle norsk syn til iranske myndigheter, skriver Huitfeldt.

Huitfeldt irettesatte Iran – like etter krevde Iran strengere straff for kvinner som ikke bruker hijab

Utenriksministeren mener dette handler om prinsipper, og ikke et knefall for regimet i Iran.

– At vi snakker sammen, betyr ikke at vi anerkjenner deres politikk eller legitimerer deres verdier. Vi må snakke med dem vi er uenige med. Vi må vise hva vi står for, uten å gå på akkord med våre egne prinsipper, mener Huitfeldt.

Hun viser til at Norge ved flere anledninger har bedt Iran om å respektere menneskerettighetene, og at «dette ble senest tatt opp med Irans ambassadør da han ble innkalt til UD 10. januar 2023.»

– I møtet gjentok Utenriksdepartementet at det som nå skjer i landet er helt uakseptabelt og må stanse, skriver Huitfeldt.

Det hun ikke nevner er det faktum at kun få timer etter møtet så viste iranske myndigheter hvor lite de bryr seg om Norges kritikk.

Det iranske rettsvesenet beordret nemlig i kjølvannet av Huitfeldts kritikk av Irans brudd på menneskerettigheter, politiet til å «hardt straffe» personer som bryter landets påbud om at kvinner skal bruke hijab.

De ba også om et mer handlekraftig moralpoliti.

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.