Det ble høy temperatur under torsdagens sending av Debatten på NRK.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (53) har de siste ukene fått massiv kritikk etter at hun møtte Irans utenriksminister i FNs menneskerettighetsråd i Genève.

FrP-leder Sylvi Listhaug (45) har blant annet kalt møtet forkastelig og flaut, og Mina Bai har kalt møtet «like bortkastet som da vi inviterte Taliban hit».

Huitfeldt avviser imidlertid enhver form for kritikk.

Utenriksministeren hevder at hun fremfører «kritikk på vegne av Norge, og at det er min fordømte plikt å ikke gå og gjemme meg».

Journalist Mina Ghabel Lunde reagerer kraftig på Huitfeldt.

Lunde la ikke skjul på at hun ble sjokkert over utenriksministerens uttalelser om hvorvidt det er kvinneundertrykkende at man har obligatorisk hijab i Iran, som i praksis gjelder for jenter over seks år.

Huitfeldt forsvarte også at Norge, som ett av veldig få land, stilte opp på feiringen av den islamske revolusjonen, skriver Nettavisen.

– Jeg mener det ville gjort Iran til et enda farligere sted dersom alle land sluttet å snakke med dette landet. Isolasjon kan føre til at de autoritære søker sammen, sa utenriksministeren.

Da avbrøt politisk rådgiver i Human Rights Research Leauge, Milica Javdan.

– Vet du hva, føler du at du har kommet noe sted gjennom dialog i løpet av de siste 44 årene? Situasjonen i Iran har jo forverret seg, de siste månedene har 700 mennesker blitt drept, 70 av dem barn. Iran har gjennomført gassangrep mot jenter som hevn for at de har deltatt i demonstrasjoner. Opplever du virkelig at dialogen du har hatt med dem, har bidratt til noen som helst endring? For det har det jo åpenbart ikke, kontrer Javdan.

Huitfeldt trodde koseprat var nok – nå ødelegges livet til afghanske kvinner

Også FrP-leder Sylvi Listhaug mente at det blir helt feil å «kose» med ekstreme krefter, og synes det er rart at man ikke følger andre land som man ønsker å sammenlikne seg med.

– Så sier du at det er modig, betyr det at de kollegene som nekter å møte disse regimene er feige, da? spurte Listhaug.
Hun viste til at EU boikottet feiringen av den islamske revolusjonen.
– Joseph Borrell, som representerer alle EU-land, møtte Iran rett før jul. Så det du sier, stemmer ikke. Og dette med «kosing»; jeg vet ikke hvordan du ser for deg at den typen møter foregår, men jeg formidler samme budskap til ham som det demonstrantene framfører, kontret Huitfeldt, og la til:

– Jeg har møtt Irans utenriksminister tidligere, og det har også utenrikspolitisk talsperson for FrP gjort, så du har en dobbel standard, du stiller helt andre krav til meg enn du gjør til dine egne.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.