Iransk politi på vakt mot «religiøse forbrytelser». AP Photo/Vahid Salemi 

Den iranske 16-åringen Armita Geravand er erklært hjernedød, melder iranske medier. En iransk eksilgruppe sier hun ble utsatt for politivold fordi hun ikke bar hijab.

Jenta har de siste ukene ligget i koma på et sykehus i Teheran, i en tilstand som beskrives som hjernedød.

Ifølge eksiliranske organisasjoner havnet hun i koma som følge av vold fra det iranske moralpolitiet. De skal ha angrepet den unge jenta fordi hun ikke hadde på seg hijab.

Det iranske påbudet om bruk av hijab for kvinner er fortsatt like kompromissløst. Det å gå uten hijab, er en såkalt religiøs forbrytelse, og kan straffes strengt.

NTB-Reuters melder om saken.

Statlige medier i Iran har derimot meldt at årsaken til skadene er at jenta fikk et blodtrykksfall og deretter slo hodet i inne i en vogn på metroen i Teheran. Det benektes at det skal ha funnet sted noe politivold.

Regimet ønsker seg ikke en ny sak tilsvarende den de fikk i forbindelse med drapet på 22 år gamle Mahsa Amini. Hun ble drept av moralpolitiet fordi hun bar hijaben på feil måte. Drapet førte til massive protester i landet, og stor internasjonal fordømmelse. Se sak under.

Det er kommet meldinger om at jentas mor er pågrepet, men også dette avvises i statlige iranske medier.

Les også: 

22 år gammel kvinne drept av Irans moralpoliti, bar hijaben feil

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.