Kvinner i Iran risikerer dødsstraff eller opptil 15 års fengsel hvis de trosser nye obligatoriske morallover som skal tre i kraft denne uken. Menneskerettighetsforkjempere kaller Irans forfølgelse av kvinner for «kjønnsapartheid».
«Nye lover som fremmer «kyskhetskulturen og hijab» vedtatt av iranske myndigheter tidligere denne måneden står overfor strenge straffer for dem som er arrestert for «fremme nakenhet, uanstendighet, avslørende eller upassende klær», inkludert bøter på opptil 12.500 pund, pisking og fengsel, vilkår som varierer fra 5 til 15 år for gjengangere.
Artikkel 37 i den nye loven bestemmer også at de som fremmer eller sprer uanstendighet, eksponering eller «usømmelig klesdrakt» til utenlandske enheter, inkludert internasjonale medier og sivilsamfunnsorganisasjoner, kan risikere opptil et tiår i fengsel og opptil 12.500 pund i bøter», melder The Guardian.
Dødsstraff for «korrupsjon på jorden»
Maksimumsbeløpet på boten tilsvarer nesten 160.000 NOK. Gjennomsnittsinntekten i Iran i 2024 tilsvarer i overkant av 70.000 NOK, ifølge Average Salary Survey. Men for kvinner hvis oppførsel av myndighetene anses å utgjøre «korrupsjon på jorden» venter en enda strengere straff: Kvinnene kan etter lovendringen dømmes til døden i henhold til artikkel 286 i Irans islamske straffelov.
Ordlyden der kvinner kan dømmes for å ha møtt opp uten hijab «til utenlandske enheter», betyr ifølge Amnesty International at det i praksis innebar at kvinner og jenter som viser håret i sosiale medier-innlegg eller «på annen måte driver med fredelig aktivisme» utenfor Iran, kan bli dømt til døden.
Den nye loven innebærer også at den som forsøker å hindre pågripelse av en utildekket kvinne, kan straffes med fengsel eller bot. Bedrifter, drosjesjåfører, media og utdanningsinstitusjoner kan også bli straffet og bøtelagt dersom de ikke melder «uaktsomme kvinner» til myndighetene eller tillater «fremme av nakenhet og upassende klær».
Regimet slår til mot Women, Life, Freedom
Lovene trer i kraft to år etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i varetekt, etter å ha blitt arrestert for forbrytelsen å ha på seg feilaktig hijab. Hennes død startet et nasjonalt opprør – Women, Life, Freedom – mot det iranske regimet. Protestene ble møtt med brutalitet av iranske sikkerhetsstyrker. Bare i perioden fra september til desember 2022 anslås hundrevis av demonstranter og tilskuere, inkludert dusinvis av barn, å ha blitt drept og mange ganger flere skadet. Mer enn halvparten av de drepte tilhørte minoritetsgruppene Baloch og kurdere, ifølge data fra Amnesty International.
Women, Life, Freedom var iranske kvinners og menns måte å gjøre opprør mot den obligatoriske hijaben og de strenge morallovene angående kvinneklær på som ble innført under ayatollah Khomeinis islamske revolusjon i 1979. De harde straffene som nå ble innført gjennom lovendringene, blir sett på som regimets forsøk på å få slutt på protestene som har pågått siden Mahsa Aminis død, selv om opptøyene er erstattet av roligere aksjoner.
Det har blitt stadig mer vanlig at iranske kvinner åpenlyst trosser den strenge kleskoden, og i november i år gikk videoen av en ung iransk student som protesterte mot morallovene ved å gå rundt på universitetet iført ingenting annet enn undertøy. Filmen gikk viralt på sosiale medier.
Den unge kvinnen ble arrestert og skal ha blitt ført til et psykiatrisk sykehus i Teheran. Hendelsen førte til at iranske myndigheter kunngjorde at de vil opprette spesielle «hijab-klinikker» for å behandle kvinner som trosser loven, da disse kvinnene anses å lide av psykiatrisk sykdom.
Kritikk fra mange hold
De nye sedelighetslovene møter sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og advokater, både i Iran og internasjonalt.
«Denne skammelige loven intensiverer forfølgelsen av kvinner og jenter for å våge å stå opp for rettighetene sine etter Woman, Life, Freedom-opprøret. Myndighetene prøver å befeste det allerede kvelende systemet med undertrykkelse av kvinner og jenter, samtidig som hverdagen deres blir jevnt over mer uutholdelig», sier Diana Eltahawy, Amnestys visedirektør for Midtøsten, til The Guardian.
Saeid Dehghan, en menneskerettighetsadvokat ved Parsi Law Collective, sier at loven går på tvers av den iranske grunnloven, og den iranske menneskerettighetsforkjemperen Nazanin Afshin-Jam MacKay kaller loven «undertrykkende, kjønnsapartheid» som går imot kvinners rettigheter og friheter.
Irans president, Masoud Pezeshkian, har også uttrykt sterk kritikk av de nye lovene. I et intervju som ble sendt på iransk statlig fjernsyn 3. desember sa Pezeshkian at lovene ikke kan innføres fordi de risikerer å føre til protester og økt uro i landet. Under sin presidentkampanje lovet Pezeshkian å avslutte det iranske moralpolitiets vold mot kvinner for brudd på kleskoden. Nå oppfordrer hans støttespillere og noen mer liberale iranske medier ham til å oppfylle løftet.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!