Iranske kvinner som bryter den strenge islamske kleskoden, risikerer opptil 10 års fengsel i henhold til et lovforslag som ble vedtatt onsdag.

Forslaget om strengere straffer kommer ett år etter en bølge av protester som ble utløst av 22 år gamle Mahsa Aminis død, etter at hun ble arrestert for angivelig å ha brutt reglene, skriver AFP.

Siden den gang har stadig flere iranske kvinner blitt sett i offentligheten uten hijab eller uten å følge reglene, som anses som for tettsittende eller på annen måte avslørende klær.

Irans lovgivende forsamling godkjente lovforslaget «Støtte til hijab- og kyskhetskulturen» for en prøveperiode på tre år, melder det offisielle nyhetsbyrået IRNA.

Av de 290 lovgiverne stemte 152 for, 35 mot og syv avsto fra å stemme, mens resten var fraværende.

Under fjorårets protester, som av iranske myndigheter ble kalt «opptøyer», ble hundrevis av mennesker drept, deriblant dusinvis av sikkerhetspersonell, og tusenvis ble arrestert.

I henhold til lovforslaget skal brudd på reglene straffes strengest hvis de anses å være knyttet til det Iran anser som «fiendtlige utenlandske styrker».

Kvinner som bryter klesreglene «i samarbeid med utenlandske eller fiendtlige regjeringer, medier, grupper eller organisasjoner», risikerer fem til ti års fengsel.

De som blir sett «halvnakne i det offentlige rom» risikerer også lange fengselsstraffer.

Kvinner som kjører bil uten hijab eller har på seg «upassende klær» vil bli bøtelagt.

Ett år siden Jina Amini døde – graven vandaliseres og etterlatte arresteres

Lovforslaget innfører også bøter for alle som «fremmer nakenhet» eller «gjør narr av hijaben» i media.

Bedriftseiere hvis kvinnelige ansatte bryter klesreglene, kan få utreiseforbud.

Ettersom mange iranske kvinner har brutt reglene, særlig i Teheran, la Irans utøvende og dømmende makt i mai frem lovforslaget for å «beskytte samfunnet» og «styrke familielivet».

Irans konservative regjering har hevdet at en oppmykning av reglene vil bryte med «sosiale normer».

I august erklærte Irans ultrakonservative president Ebrahim Raisi at praksisen med at kvinner ikke bruker hijab «definitivt vil få en slutt».

En FN-gruppe advarte 14. september om at lovforslaget, hvis det blir vedtatt, vil «utsette kvinner og jenter for økt risiko for vold, trakassering og vilkårlig fengsling».

Tildekking av hode og hals har vært obligatorisk for kvinner i Iran siden republikkens første år etter den islamske revolusjonen i 1979.

Myndigheter og politipatruljer har de siste månedene trappet opp tiltakene mot kvinner og bedrifter som ikke overholder kleskoden.

Virksomheter har blitt stengt på grunn av manglende overholdelse, og det er installert overvåkningskameraer på offentlige steder for å overvåke overtredelser.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.