FN krever at Iran skrinlegger en ny lov med strenge straffer for kvinner som ikke kler seg i henhold til streng islamsk kleskode.

Loven fører til at kvinner risikerer ti år i fengsel hvis de ikke kler seg slik islamsk ideologi krever.

– Loven skjerper fengselsstraffene betydelig og gjør det mulig å gi bøter til kvinner, sier talsperson Ravina Shamdasani for FNs høykommissær for menneskerettigheter. (NTB-AFP)

Irans parlament vedtok lovforslaget onsdag, Loven må få grønt lys i Vokterrådet, som er  ledet ayatolla Ali Khamenei (84). Dette anses dog som en ren formalitet. Det er også god grunn til å forvente at Iran vil ignorere totalt innspillet fra FN.

Forrige uke var det ett år 22 år gamle Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt i Teheran. Dødsfallet førte til massive demonstrasjoner, og flere hundre demonstranter ble drept av iransk politi.

Fortsatt er det mange iranske kvinner som gjør motstand mot landets strenge kleskrav for kvinner. FN vil neppe være til noen særlig hjelp for disse modige kvinnene.

Les også:

Iran på vei mot et rent blodbad

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.