Sakset/Fra hofta


Foto: Facebook.

 

Opposisjonen mot mullah-regimet i Iran er naturligvis ikke av ny dato, men deler av den får fornyet aktualitet i disse dager.

Sett med skandinaviske øyne var noe av det mest fremmedgjørende og uhyggelige med revolusjonen i Iran i 1979 at kvinnene ble pålagt å gå med slør. Og for alle andre enn islamister og islam-underkastede – de sistnevnte en gruppe som har økt voldsomt i størrelse på snart 40 år – er det fortsatt slik.

Men heller ikke for iranske kvinner var dette påbudet særlig velkomment, noe enhver kunne ha funnet ut ved å snakke med eksil-iranere. For den rådende venstreideologien har imidlertid disse personene vært like lite interessante som dissidenter i eksil fra Sovjetunionen eller Øst-Europa var det under den kalde krigen. Den gang som nå var ideologiens talspersoner mest opptatt av å undergrave Vesten.

Fra sitt eksil i New York tok den iranske journalisten Masih Alinejad i 2014 initiativ til en protest mot slørpåbudet i hjemlandet. Bevegelsen hun grunnla, My Stealthy Freedom, offentliggjør fotografier av kvinner i Iran som går uten slør, blant annet på Facebook.

Det disse modige kvinnene gjør, burde få svært mange i Vesten til å dø av skam – om de hadde noen. For i vår del av verden legger de nyttige idiotene med større eller mindre makt til rette for utbredelsen av det kanskje fremste symbolet på Khomeinis revolusjon.

Som BBC kunne opplyse om i juni 2017, hadde en av bevegelsens aksjonsformer grepet om seg: Under hashtag-en #whitewednesdays kler kvinner seg i hvitt eller med hvit hijab i protest mot påbudet. De aller dristigste tar av seg den hvite hijaben og holder den frem til spott og spe.

Idet protestene mot regimet i Iran begynte å dra seg til, valgte en ung kvinne å gjennomføre denne formen for protest i en gate i Teheran (se video):

La Repubblica melder nyttårsaften at den unge kvinnen ble arrestert den 28. desember – et tiltak stikk i strid med kunngjøringer fra politisjefen i Teheran om mykere reaksjoner mot dem som bryter slørpåbudet.

I en bedre verden ville hele Europa og hele Vesten ha gitt sin moralske støtte til denne heltinnen.

Skal det bli de modigste menneskene fra et land som har utholdt snart 40 år med et islamistisk skrekkregime, som vekker Vesten i tide til å redde den fra sin egen islam-underkastelse?

Folk i Vesten har noe sånn som hundre tusen ganger bedre forutsetninger for å holde islams åk på avstand enn de iranske kvinnene har. Skal de tusseladdene takket være sin passivitet få det åket på sine skuldre idet Iran kvitter seg med det, eller skal de hente frem et atom av personlig og sivilt mot for ikke å la seg islamisere som dumme sauer?

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad her.