Kvinnen som den 27. desember 2017 ble filmet i Teheran idet hun demonstrerte mot det iranske regimets slørpåbud for kvinner, er ifølge den fremstående menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh blitt løslatt fra varetekt, skriver The Independent.

It was reported she had been arrested at the scene of her protest, prompting thousands of social media users to post either a Persian hashtag demanding to know her whereabouts or the English equivalents #where_is_she and #WhereIsShe.

The Iranian human rights lawyer Nasrin Sotoudeh, who took up the case of the Girl of Enghelab Street, has now posted on her Facebook page that the woman has been released.

Ms Sotoudeh said that when she went to the prosecutor’s office to continue her enquiries about the woman’s case, she was told she had been released the day before.

Den modige aktivisten er ikke blitt offisielt identifisert, men på sosiale medier er hun blitt identifisert som Vida Movahed. Hun skal være 31 år gammel og ha en datter på 20 måneder.

Movahed er en av flere iranske kvinner som har sluttet seg til de såkalte #whitewednesdays-aksjonene, hvor man på nevnte ukedag kler seg i hvitt eller går i hvit hijab for å protestere på påbudet. Ved å ta hijaben av og holde den opp med en kjepp, valgte 31-åringen en ekstra dristig protestform, som da også resulterte i arrestasjon.

Den internasjonale oppmerksomheten som blant andre den iranske journalisten Masih Alinejad klarer å skape om saksfeltet fra eksil, bidrar muligens til at Irans regime ikke tar sjansen på å straffe Movahed og andre i samme situasjon så hardt som de ønsker. Bøter og fengsel er vanlig, men den uoffisielle straffen som kommer i tillegg, er verre, ifølge Sotoudeh:

Speaking while the Girl of Enghelab Street was still thought to be in custody, however, Ms Sotoudeh claimed that in some cases, Iranian law enforcement also meted out unofficial punishment beatings.

Ms Sotoudeh told AFP: «Before even being tried by legal authorities, (women) are taken to a place where they can be harshly beaten up. Whether a case is opened for them or not is not important.

På dette punktet har ikke de vestlige landene nødvendigvis så mye å skryte av heller. Muslimske jenter som er gjenstand for lignende jus fra sin egen familie, er det ingen som bryr seg om. For Norges vedkommende brukes derimot propaganda og tvangsmidler med sikte på å normalisere uvesenet. Forstå det den som kan.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.