Nytt

Shohreh Bayat. Foto: Andreas Kontokanis / Wikimedia Commons.

For iranske Shohreh Bayat er gleden ved å ha debutert som dommer i sjakk-VM for kvinner i Shanghai og Vladivostok gått over i bekymring for hennes egen fremtid.

På grunn av de rigide sømmelighetsreglene i Iran, som Bayat personlig misliker, har den 32 år gamle kvinnen hatt på seg slør under arrangementet, men på en måte som bare delvis dekker håret.

Et bilde av henne som tilsynelatende viser at hun ikke hadde noe slør i det hele tatt, begynte å sirkulere på sosiale medier, og fra hjemlandet kom tukten raskt.

BBC skriver:

«I turned on my mobile and saw that my picture was everywhere [in Iranian media]. They were claiming I was not wearing a headscarf and that I wanted to protest against the hijab,» Ms Bayat told the BBC.

She says she was, in fact, covering her head as she always has at international tournaments, despite disagreeing with the rule.

«I was tolerating it because I live in Iran. I had no other choice.»

Fra det iranske sjakkforbundet kom det et krav om å be om unnskyldning. Som tegn på anger og gudfryktighet måtte hun stramme til hijaben ekstra godt under resten av VM, lød kravet fra Iran ifølge Die Welt.

Da var begeret fullt for Bayat, som nektet å etterkomme ordren.

Det iranske sjakkforbundet har nektet å skrive en erklæring hvor hennes sikkerhet garanteres ved retur til Iran. Bayat, som er sint for at iranske myndigheter er mer opptatt av hijaben enn av merittene hennes, har derfor konkludert med at det er for farlig for henne å vende tilbake til hjemlandet.

I stedet har hun nå tatt sløret helt av. Uten å nevne den opprørske gesten, har det internasjonale sjakkforbundets visepresident, den tidligere VM-finalisten Nigel Short, twitret en hyllest av Bayat ledsaget av et bilde hvor hun fremstår uten hijab:

Den iranske kvinnen vet ikke hva hun nå skal gjøre, men sier at hun nå kan være seg selv:

«This is a very hard decision. I feel so sad because I’m going to miss my family,» she confesses, though she said taking off her scarf meant she could «be myself».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!