Sakset/Fra hofta

Ynkryggene og liksom-feministene i utenforlandet Norge har talt. Av alle månetilbedere har de valgt å hedre hijabkvinnen Sumaya Jirde Ali. Nok er sagt og skrevet om henne. Her er to andre vi må hedre!

Årets Bodø-væring 2017, pføy, vinner av Émile Zola-prisen i 2018, pføy, og nå i 2019, vinner av Forfatterforeningens ytringsfrihetspris; denne måsungen fra Afrikas horn er ikke en kakerlakk, men en ekstremist!

Glem henne, men glem ikke hvem som har løftet henne frem!

Så til heltinnene.

Maryam Shariatmadari

Denne modige, iranske kvinnen i begynnelsen av tretti-årene (til venstre i billedmontasjen) har bokstavelig talt stått opp for kvinners rett til ikke å bære hijab. Da hun den 23. februar 2018 tok av seg hijaben, festet det til en kjepp og klatret opp på en koblingsboks i Enghelab-gata i Teheran, dyttet en iransk politimann henne ned, slik at hun ødela kneet sitt og måtte opereres. Det vil si, først ble hun fengslet. Den 27. mars 2018 ble hun dømt til et års fengsel. Se bilder og video fra hendelsen her og her.

Maryam er en av mange beintøffe, iranske kvinner som har valgt Enghelab-gata, dvs Revolusjons-gata (selvsagt en klar utfordring til presteskapets hyllest til Khomeinis maktovertakelse i 1979) til å kjempe for iranske kvinners rettigheter. Mer om henne og andre tøffe iranske kvinner på Facebook-siden til My Stealthy Freedom. Les og lik, de trenger vår støtte! Hun har også en egen nettside og sin egen Twitter-konto.  Den 1. februar 2018 kom denne tweeten:

As an Iranian who was beaten & jailed for opposing mandatory Hijab, I’m appalled to see Hijab celebrated in the West. I have a dream for all women to be free one day. Free to choose what to wear, how to live, and what to think. Celebrating hijab destroys that dream. (Twitter)

Dette budskapet har helt sikkert ikke nådd frem til vårt norske presteskap, så vi tar med en norsk oversettelse, i håp om at de fortsatt kan å lese:

Som en iraner som har blitt slått og fengslet for å gå imot obligatorisk hijab, er jeg lamslått over å se hijaben bli feiret i Vesten. Jeg har en drøm om at alle kvinner en dag skal bli fri. Fri til å velge hvordan de vil kle seg, hvordan de vil leve, og fri til å tenke hva de vil. Feiringen av hijab ødelegger den drømmen.

Takk, Maryam Shariatmadari! Siden norske og vestlige kvinner nå har funnet det for godt å finne frem hijaben i misforstått sympati med ofre for utvilsomt onde mennesker som dreper muslimer, gir vi deg ordet en gang til.

During my detention I’ve been tormented when they keep yelling that even in the West they praise the hijab &  I’m a disgrace to the society! In the west unintentionally they help fundamentalists to suppress women like me when they glorify the hijab & make it the symbol of harmony! (Twitter)

(-Under min fengsling har jeg blitt hånet når de fortsetter å rope at til og med i Vesten priser de hijaben, og at jeg er en skam for samfunnet! Når de (i Vesten) glorifiserer hijaben og gjør  den til et symbol på harmoni, hjelper de, uten intensjoner, fundamentalistene i å undertrykke kvinner som meg!)

Selv om mange i Norge ennå ikke vet hvem du er, har du en god alliert i dagens andre heltinne.

Taslima Nasreen

Denne modige, bangladeshiske forfatteren på snart 60 år har en menneskeretts-CV som burde ta pusten fra norske åndspygmeer.

Selv omtaler hun seg som forfatter, sekulær humanist, feminist og lege (gynekolog). Blant verdens virkelige fritenkere nevnes hun i samme åndedrag som Nelson Mandela, Salman Rushdie og Malala Yusafzai. En grunn til det er at hun i likhet med de forannevnte har mottatt den svært prestisjefylte Sakharov-prisen (1994).  (Som en bonus til unge lesere og norske kvasi-intellektuelle anbefaler vi sterkt å gjøre dere kjent med hvem Andrej Sakharov var!)

Prisen deles ut som anerkjennelse for en særlig innsats innenfor et av følgende områder:

  • forsvar for menneskerettighetene og de grunnleggende rettigheter til frihet, særlig ytringsfriheten;
  • beskyttelse av mindretallet rettigheter; overholdelse av folkeretten;
  • utvikling av demokrati og gjennomføring av rettsstatlige forhold. (Wikipedia)

Taslima Nasreen har også sin egen hjemmeside, og sin egen Twitter-konto.

For faste lesere av Document er Taslima Nasreen ingen ukjent person. Vi har skrevet om Taslima 21 ganger siden 2006.  Målt opp mot oppmerksomheten som har blitt måsungen fra Bodø og Afrikas Horn til del, anbefaler vi nye og gamle lesere denne klassikeren fra 2010:

Hvis lesere er det egentlig som trenger mer innsikt?

Dersom du liker å få åndelig påfyll du ellers må lete lenge etter å finne maken til i norske medier, vil vi være takknemlige om du kunne støtte document.no

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Les også

Les også