En viktig del av den arabiske elitens fasade er å bli godtatt i fine sirkler i Vesten. Det gjøres ved å sponse universiteter med store beløp og investeringer i næringsliv og eiendomsmarked. Money talks. Drapet på Jamal Khashoggi fikk stor oppmerksomhet, takket være tyrkisk overvåking og fordi det kunne vendes mot Trump. Men hva er forskjellen på å omgåes kronprins Mohammed bin Salman og sheiken av Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum? Samtidig som dronning Elizabeth gir ham et trofé for å være eier av hesten 4.20 Diamond under årets Royal Ascot-stevne 22. juni. Æren som dronningen tildeler sheiken kan ikke overvurderes. De anerkjennes som del av den britiske eliten, samtidig som koner og døtre rømmer til Vesten pga mishandling. Foto: John Sibley/Reuters/Scanpix

 

Nyheten om Prinsesse Haya bint al-Husseins flukt til Europa kaster nytt lys over Emiratenes ellers så skinnende og blankpolerte fasade. Nå kommer tortur, trusler, neddoping og systematisk mishandling frem i lyset.

Som kort beskrevet i «Prinsesse Haya på flukt» lørdag, er dette langt fra den første kongelige skandalen som rammer det styrtrike «Plastic Fantastic-emiratet» Dubai.

Den første kom i 2000, da Sheikh Mohammeds den gang 18 år gamle datter – også prinsesse – Shamsa ble kidnappet på åpen gate i Cambridge, etter at hun i to måneder hadde vært på rømmen i England. Saken ble fort dysset ned, men kom opp igjen i fjor høst, bokstavelig talt i kjølvannet av hennes søster, prinsesse Latifa som forgjeves forsøkte å rømme emiratet om bord på en yacht i mars 2018. Flukten endte utenfor Goa, der hun ble tatt av indiske og emiratiske spesialsoldater. Sammen med henne på flukten var fransk-amerikanske Hervé Jaubert og finske Tiina Jauhiaien. Begge har svært sterke historier å fortelle, så klikk på navnene for å få vite mer om deres historier.

Da de ble tatt, slapp støttespillerne en 39 minutter lang video Latifa hadde spilt inn i hemmelighet, i tilfelle flukten mislyktes. I videoen sier hun selv at «dette kan bli siste gangen dere ser meg i live!» Hun ble ikke drept, men lider nå samme skjebne som Shamsa og flere av hennes halvsøstre. Se hele videoen for å få vite hvordan faren – Sheikh Mohammed som har/har hatt seks koner – behandler henne og andre av søstrene. Brødrene får, som muslimske gutter flest, gjøre hva de lyster, bokstavelig talt. I videoen sier Latifa at hun har ialt hennes 30 søsken. En av hennes navnesøstre – det er i alt tre Latifaer blant døtrene – er gift med sin fetter, kronprinsen i Fujairah.

I dette korte utdraget forteller Latifa om hvordan hennes storesøster Shamsa ble fengslet i åtte år. Da Latifa fikk se henne igjen, var Shamsa ikke til å kjenne igjen.

– Hun var som en zombie, fullstendig neddopet.

I videoen forteller hun også om en annen halvsøster, Meitha, som i flere år har blitt holdt innesperret i en spesialbygget enecelle på et av herskerens mange gods. Følg med på FreeLatifa.com for mer stoff om barnemishandleren som helst vil fremstå som en moderne og følsom nasjonsbygger.

Usikker fremtid

Hva Prinsesse Haya har måttet gjennomgå får offentligheten kanskje aldri vite. Ifølge flere nyhetsmedier, blant annet Al-Bawaba.com, ble hun hjulpet til å flykte av en tysk diplomat.

Samme nettsted sier at tyske myndigheter har avvist en forespørsel om å sende hans kone tilbake til Dubai. Haya har utdannelse fra Oxford, så ryktene om at hun har forflyttet seg fra Tyskland til England kan stemme. Ifølge The Daily Beast var sjeiken selv og hans sjef, Sheikh Mohamed bin Zayed – herskeren i Abu Dhabi og nominelt sett statssjefen i De forente arabiske emirater, på et resultatløst hastebesøk i Tyskland denne uken, før de dro videre til hestefolkets årlige Royal Ascot-stevne i England.

Hva sjeiken selv mener, er imidlertid ikke lenger noen hemmelighet. I det som ikke kan forstås som noe annet enn raseri, publiserte han denne uken et rasende dikt på sitt eget nettsted og på Instagram. Diktet bærer tittelen «Du levde og du døde». The Daily Beast har en delvis oversettelse av diktet.

“You betrayer, you betrayed the most precious trust, and your game has been revealed.

“Your days of lying are over and it doesn’t matter what we were and what you are.”

Diktet avsluttes med at han ikke bryr seg om hun lever eller dør…

Hykleri uten grenser

Document har skrevet flere artikler om hvordan det internasjonale samfunnet hykler for å holde seg inne med Dubai. I 2007 skrev redaktøren om en 15 år gammel fransk gutt som ble voldtatt:

«Historien om voldtekten av en 15 år gammel fransk-sveitsisk gutt i Dubai har satt et ubehagelig lys på den styrtrike og fremgangsrike staten. Guttens mor, journalisten Veronique Robert, anklager myndighetene for å ofre hennes sønn på prektigheten og dobbeltmoralens alter: Dubai må ikke forbindes med HIV og homofili.

Moren sier myndighetene visste at en av de tre voldtektsmennene var HIV-positiv, likevel sa de ingenting. Moren og sønnen måtte forlate Dubai etter at franske diplomater sa sønnen risikerte å bli tiltalt for homofili!» (Dubai – hykleriets pris)

Også norske kvinner har fått stifte bekjentskap med steinalderkulturen i muslimske Dubai. Internasjonalt vakte særlig saken med norske Marte Dalelv stor oppmerksomhet i 2013. (Her BBCs sak, her NRKs).

I april 2018 ble to andre norske kvinner varetekstfengslet uten lov og dom. Først i midten av juli samme år ble de sluppet fri.

For de av leserne som ennå ikke har forstått at det kan være lurt å velge seg et annet reisemål enn Dubai, anbefales nettstedet Detained in Dubai. Nettsiden er en side for å hjelpe folk som har blitt fanget i Dubais gjennomkorrupte rettsvesen, men har også nyhetssaker som ikke akkurat kan sies å være god reklame.

EXPO 2020

Neste år er Dubai vertskap for verdensutstillingen EXPO 2020, en utstilling som visstnok skal bli større og mer fantastisk enn noen tidligere.

Norge skal selvsagt delta på denne utstillingen, og i mars i år offentliggjorde Regjeringen vinnerutkastet til den norske paviljongen. I følge Regjeringen og Innovasjon Norge skal paviljongen brukes for å promotere «Norge som havnasjon».

Amnesty sier og gjør ofte mye rart, men de har unektelig rett i dette:

–Vi bør tenke over hva vi er med på.  Den norske stat blar opp inntil 40 millioner kroner for å vise frem havnasjonen Norge –  i ørkenriket som fengsler aktivister, homofile og kvinner som voldtas. (E24)

Den lokale avisen Khaleej Times publiserte i går den 29. juni, altså samme dag som nyheten om Prinsesse Hayas flukt nådde mediene, uttalelser fra poeten og herskeren av Dubai om at neste år vil Dubai bruke EXPO 2020s motto om «connecting minds, creating the future» til å fremme internasjonalt samarbeid.

EXPO 2020 kommer til å bli et gufs fra fortiden, pakket inn i flere lag med dobbeltmoral.

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her


Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.