Sakset/Fra hofta

Onsdag ble Iran kastet ut av det internasjonale judoforbundet. Offisielt begrunnes det med den iranske boikotten av israelske utøvere, men judoforbundet skriver også at Iran bryter med det olympiske charteret. Står fotballen for tur?

Etter hva som skjedde under det siste Verdensmesterskapet i judo, i Tokyo 2019, har den internasjonale judoføderasjonen ilagt den iranske judoføderasjonen en beskyttende suspensjon fra alle konkurranser, administrative og sosiale aktiviteter organisert eller autorisert av den internasjonale judoføderasjonen, skriver IJF på sine nettsider.

I saken «Presteskapet i Teheran med ufine grep mot Israel og egen verdensmester i judo» skrev vi hvordan Iran truet både sin egen verdensmester i judo, Saeed Mollaei og hans familie på livet, dersom han gikk med på å møte sin israelske motstander i finalen. Det turte han naturlig nok ikke, og han har nå søkt asyl i Tyskland.

Fotballen neste?

Spørsmålet som nå reises av blant annet Radio Farda og Vålerengas damelag i Toppserien for kvinner, er om det internasjonale fotballforbundet FIFA, vil våge å følge judoføderasjonens eksempel. Kommentatoren Marina Hyde i The Guardian – fotballens «hjemland» – tror ikke det:

Yet speaking of shamelessness and cowardice, what of Fifa, whose own rules state that discrimination on grounds of gender is punishable, either by expulsion or suspension of a federation? Needless to say its reaction has been rather more muted. Shojaei’s sister Maryam, herself an Iranian women’s rights activist, told last week’s Sunday Times that she had sent eight letters to Fifa since Sahar was charged, begging it to lift the ban. Having had no luck with those, she presented a 200,000-signature petition to Fifa officials at their Swiss headquarters. “No one took this seriously,” she reflects, explicitly.

FIFA sier de vil sende en delegasjon til Iran for «å se på mulighetene for å tillate kvinnelige tilskuere på fotballkamper i Iran». Neste internasjonale kamp for og i Iran er en VM-kvalifiseringskamp mot Kambodsja 10. oktober.

Hva sier Fotballforbundet som så sent som i 2018 fikk ros av FIFA for sitt prosjekt for å fremme kvinnefotball i Midtøsten? Og hva sier Kristin Kloster Aasen som Norges representant i Den internasjonale olympiske komité?

Oppdatering:

Torsdag ettermiddag melder NTB at en oppmykning er på gang:

Irans idrettsminister Masoud Soltanifar åpner opp for at kvinner får lov til å være publikum på fotballandslagets kamper.

– Alle nødvendige forberedelser er gjort slik at kvinner, inntil videre bare på landskamper, kan komme inn på fotballarenaene, skriver Soltanifar i en uttalelse torsdag.

Forbudet mot kvinnelige tilskuere på fotballkamper har havnet høyt på dagsorden etter at den kvinnelige iranske fotballtilhengeren Sahar Khodayari (29) satte fyr på seg selv utenfor en rettsbygning og døde for to uker siden. (NTB)

«Bønder spelar ikkje tennis» het en diktsamling som den norske journalisten Herbjørn Sørebø utga i 1972. Munnhellet kan passe på idrettens organisasjoner som ikke tør drive med politikk, selv når medlemslandene, som i dette tilfelle Iran, så åpenbart og grotesk gjør det.

Iranske kvinner, derimot. De tør.

Document er ikke kjøpt og betalt av Stat, kommuner eller fremmede makter. Vi sier ifra så godt vi kan, men vi trenger din støtte for å kunne gjøre en enda bedre jobb!

Les også

Les også