Sakset/Fra hofta

Irans regime nekter å akseptere staten Israel, og gjør det de kan for å skade israelske interesser. Denne uforsonlige kampen har de også tatt med seg over i sportens verden. Det siste offeret i denne skyggekrigen mellom de to landene er Irans egen verdensmester i judo, Saeed Mollaei.

Den 27 år gamle iranske verdensmesteren fikk tydelig beskjed før turneringen om å ikke delta i verdensmesterskapet i Tokyo i august.

– Jeg og min familie ble truet, forteller han til nettstedet judoinside.com.

Saeed Mollaei trosset truslene og dro til Tokyo, der han beseiret den olympiske mesteren Chasan Chalmoerzajev samt den olympiske bronsemedaljøren, Antoine Valois-Fortier.

– Den dagen var han bedre enn jeg har sett ham siden forrige VM, sier den nederlandske judokaen Frank de Wit for å illustrere formen til Mollaei. De Wit, som deltar i samme klasse, ser at iraneren er i blodform. Han la enkelt Chalmoerzaev til side og kastet også Valois-Fortier lett bort.

På den andre siden i 81 kgs-klassen har den israelske judokaen Sagi Aharon Muki også kommet godt i gang. Han vinner sin semifinale og må vente og se hvem han vil møte i kampen om gullet. En duell med Mollaei er hva enhver judo-entusiast venter på. De to er nemlig nummer 1 og 2 på verdensrangeringen, og politikk ser også ut til å holdes utenfor denne gangen.

Årsaken til denne antagelsen er et brev fra den iranske nasjonale olympiske komiteen, noen måneder tidligere. Her uttaler utvalget at det vil respektere OL-prinsippene om ikke-diskriminering.

Brevet fra den iranske olympiske komiteen der de lover å respektere prinsippene om ikke-diskriminering av andre land i den olympiske familie.

Tomt løfte
Like før kampen mot den regjerende olympiske mesteren får treneren til Mollaei en telefon fra den iranske visestatsministeren. Hans beskjed er ikke til å misforstå: Mollaei må trekke seg for å forhindre en kamp med Sagi Muki, hvis ikke kan det gå Mollaei og hans familie ille.

Mollaei brast i gråt, men gikk på matta likevel, og vant. I semifinalen møter han belgiske Matthias Casse, men fordi Muki allerede har vunnet sin semifinale, vet Mollaei at det er umulig for ham å vinne mot Casse.

Så dukker en representant fra den iranske ambassaden plutselig opp i garderoben i Tokyo. Med en falsk akkreditering har han kommet seg helt inn til utøvernes oppvarmingsområde for å skremme sitt eget lands utøver fra å vinne!

Så får treneren enda en telefon. Styreleder for den iranske nasjonale olympiske komiteen, Reza Salehi Amiri, er på tråden.

– Den iranske sikkerhetstjenesten er hjemme hos Mollaeis foreldre. Sønnen deres må adlyde. Hvis ikke vil de få problemer.

Også i Tyskland, der hans tyske kjæreste bor, skjer det ting.

– Hun ble ført til et gjemmested av frykt for gjengjeldelse, forteller sportskommentatoren Kees Jongkind, i den nederlandske avisen Nederlandse Omroep Stichting.

Arrangementskomiteen i Tokyo bestemmer seg for å holde et kamera konstant fokusert på ham. I tilfelle noe skulle  skje, ville de ha det dokumentert, sier Jongkind.

Har søkt asyl

Hva kan en forvente at en idrettsutøver gjør når hans eget hjemlands myndigheter truer ham og hans familie? Svaret gir seg selv. Mollaei taper kampen mot belgieren, og heller ikke i bronsekampen tør han å vinne. Da risikerte han jo å havne på samme pall som gullvinneren, israelske Muki.

– I kampen om bronse ga jeg bare ti prosent, slik at jeg unngikk å bryte lovene i landet mitt. Jeg er en fighter, jeg vil delta der jeg kan. Men jeg bor i et land hvor jeg ikke har noen sjanse til å gjøre det.

Forståelig nok dro ikke Saeed Mollaei tilbake til Iran. I stedet har han søkt om politisk asyl i Tyskland, og han håper nå at det internasjonale judoforbundet vil la ham få konkurrere under det olympiske flagget i neste års OL i nettopp Tokyo.

Der kan han kanskje få selskap av Norges eneste deltaker i årets VM, i denne syvende største olympiske idretten, Madelene Rubinstein. Hun tapte sin åpningskamp i årets VM, og endte uplassert.

Denne artikkelen er laget på bakgrunn av et tips fra en vennlig leser. Takk til ham og andre som tar grep for at Document skal kunne ta opp kampen mot ufine grep i politikk, nyhetsdekning og sport.

Les også

Les også