Det er ikke bare i Irak det demonstreres mot korrupsjon og vanstyre. Også fra Iran kommer det flere og flere meldinger om demonstrasjoner og misnøye med tingenes tilstand. Dette til tross for internett-sensur og trusler om drakoniske straffer for de som tør å tale presteregimet i Teheran midt imot.

Her er en diabetes-syk kvinne i kø utenfor sykehuset i Shiraz som sier sin hjertens mening om vanstyret i Iran:

Denne korte dra-til-helvete-Khamenei-videoen ble tirsdag lastet opp til internett av signaturen «Freedom Messenger» som finnes både på Facebook og på YouTube. Takket være Memri.org, er videoen tekstet på engelsk.

Vi har tidligere i høst skrevet om fotballtilhengeren Sahar Khodayari (29) (#BlueGirl) som brente seg selv til døde utenfor en iransk domstol, i frykt for straffen hun vill få fordi hun – som kvinne – hadde tatt seg inn på stadion for å se sitt favorittlag spille fotball. I samme sak skrev vi også om truslene den iranske verdensmesteren i judo, Saeed Mollaei og hans familie ble utsatt for. Han valgte å søke asyl i Tyskland. Så heldig var ikke den iranske fagforeningslederen, Esmail Bakhshi, ifølge Center for Human Rights in Iran:

Fagforeningsrepresentanten Esmail Bakhshi ble i september 2019 dømt til 14 års fengsel og 74 piskeslag etter å ha bli funnet skyldig etter tiltalen om brudd på lover om «nasjonal sikkerhet», ved at han hadde ledet arbeiderdemonstranter som krevde å få utbetalt sin uteblitte lønn, og fordi han offentlig hevdet at han hadde blitt torturert i varetekt hos Etterretningsministeriet.

De streikende sukkerarbeiderne ved Haft Tappeh Sugarcane Agro-industrial Complex i Shush, sørvest i Iran, har ennå ikke fått sin lønn – etter en tre år lang streik – men sist uke føyde de en ny parole til sine krav: «Vi er alle Bakshi-ere».

Hvor er LO?

Når leste du sist om LOs engasjement mot menneskerettsbrudd i Iran? Og når hørte du sist om MDGs engasjement for kvinner og barn i Den islamske folkerepublikken Iran? – Aldri, sier du? Vel, vi hjelper deg med å stille dem og andre godshetsapostler disse og andre viktige spørsmål. Snart kommer vi også til å gjøre det på vår egen TV-kanal, så det ville være fint om du kunne tenke deg å støtte oss økonomisk

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂