Kimia Alizadeh Zenoorin feirer sin bronsemedalje i kvinnenes 57-kilosklasse i taekwondo i Rio de Janeiro-OL i 2016. Det var Irans første olympiske medalje for kvinner. Nå orker hun ikke mer av regimets undertrykkende politikk, og hun har søkt asyl i Nederland. Arkivfoto: Peter Cziborra/Reuters/NTB Scanpix 

Lørdag måtte Iran innrømme at det var de som skjøt ned det ukrainske passasjerflyet, der 176 mennesker omkom. Søndag ble det kjent at landets eneste, kvinnelige OL-medaljør har søkt asyl i Nederland, og natt til mandag skjøt de med skarpt mot demonstranter i Teherans gater.

Det iranske regimet går fra nederlag til nederlag, hjemme og ute. Innrømmelsen av at det var regimet selv som sto for nedskytingen av det ukrainske flyet, der flesteparten av passasjerene var av iransk opphav, har vakt stort raseri i Iran. Demonstrasjonene mot regimets korrupsjon og økonomiske politikk – som kostet mellom 300 og 1500 mennesker livet sist høst – blusset opp igjen på lørdag.

En av millioner undertrykte kvinner

Søndag led regimet først et stort prestisjetap da landets eneste, kvinnelige medaljevinner i OL noensinne, taekwondo-utøveren Kimia Alizadeh (21) valgte Instagram til å si farvel med regimet. 

Taekwondoutøveren skriver i et Instagram -innlegg at hun er «en av de millioner av undertrykte kvinnene i Iran» og sa at avgjørelsen hennes om å forlate landet var vanskelig, men nødvendig.

Alizadeh kritiserte blant annet at hun måtte bruke hijab, og hun kritiserte myndighetene i landet for sexisme og mishandling. Ifølge det iranske nyhetsbyrået Isna er 21-åringen nå i Nederland. (NTB)

Skjøt med skarpt

Senere på søndag gikk tusenvis av mennesker igjen ut av gatene, delvis i protest mot nedskytingen av det ukrainske flyet og regimets forsøk på å holde det skjult, og delvis i protest mot regimets undertrykkende politikk. Foreløpig vites ikke hvor mange som ble drept og såret i demonstrasjonene, fordi regimet nok en gang har strupet internett-forbindelsene med utlandet. Men noe har kommet ut, og det er ikke vakkert.

Også Associated Press har flere videoer fra søndagens demonstrasjoner i sin sak, Video: Iran police shoot at those protesting plane shootdown

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.