Bilde: Regimemotstandere protesterer utenfor den iranske ambassaden i London søndag. Foto: Eddie Keogh/Reuters/Scanpix

Mens president Rouhani sier at iranerne har rett til å demonstrere, sier innenriksminister Abdolreza Rahmani Fazli at demonstrantene gjør opprør mot folket. Det er to stikk motsatte signaler.

– Offentlige myndigheter og institusjoner må ha rom for kritikk, sa president Hassan Rouhani da han for første gang søndag kveld kommenterte protestene.(NTB)

Rouhani la inn en advarsel mot å bruke vold, men kom så med en innrømmelse:

– Den offentlige bekymringen handler om mer enn bare økonomi, det handler om korrupsjon og åpenhet hos myndighetene, sa Rouhani videre i sin tale søndag.(NTB)

Hvordan vil denne innrømmelsen bli oppfattet blant folkemassene som har demonstrert? Rouhani ønsker åpenbart å strekke ut en hånd, men vil den bli tatt imot eller oppfattet som svakhet?

Hvis det er innenriksministerens linje som gjelder, kan det være at demonstrantene blir provosert:

Demonstrasjonsbølgen i Iran er ikke lenger demonstrasjoner, men et opprør mot folket, sier innenriksminister Abdolreza Rahmani Fazli.

– Det er ingen løsning å løse problemer med vold og terror. Vi kan ikke og vil ikke tillate det, sa han søndag.

Det finnes lovlige måter folk kan benytte seg på for å vise sin misnøye, la han til, og sa at enhver som velger å bryte loven, kommer til å bli stilt til ansvar.(NTB)

Iranerne ver velkjent med slike talemåter. Regimet snakker om folket, men det betyr dem selv.

Hardlinerne tar ikke sjansen på å la folk få uttrykke seg.

Samtidig har myndighetene blokkert tilgangen til de sosiale mediene Instagram og Telegram.

Telegram-sjef Pavel Durov bekrefter at den populære appen er blitt blokkert for flesteparten av brukerne i Iran. Appen har blitt brukt til å dele videoer fra demonstrasjonene som har pågått i Iran siden torsdag.

Facebook, som eier Instagram, har så langt ikke kommentert saken.(NTB)

Provosert av Trump

Men Trump provoserer de iranske lederne. At Trump blander seg i iransk politikk er utålelig. Rouhani føler seg åpenbart ydmyket av situasjonen.

I talen sin kom Rouhani med kraftig kritikk av USAs president Donald Trump, som lørdag tvitret at «undertrykkende regimer ikke kan overleve for alltid».

– Trump har ingen rett til å sympatisere med iranske demonstranter, sa Rouhani.

– Denne mannen som i dag sier han sympatiserer med vårt folk, har glemt at han for få måneder siden kalte den iranske nasjonen for terrorister.(NTB)

Ebadi: Begynnelsen 

At Nobelprisvinner Shirin Ebadi tror demonstrasjonene er begynnelsen på noe stort, kan bli en selvoppfyllende profeti. Regimet frykter en slik forventning. Jo flere som sier det, jo farligere kan det bli.

Fredsprisvinner Shirin Ebadi sier at uroen i Iran kun er «begynnelsen på en stor bevegelse» som kan bli mer omfattende enn demonstrasjonene i 2009.

– Jeg tror ikke at demonstrasjonene kommer til å bli avsluttet så raskt. For meg ser det ut som om at vi er vitne til starten på en stor protestbevegelse som kan gå utover det den grønne bølgen gjorde i 2009. Det vil ikke overraske meg om det blir noe større ut av dette, sier Ebadi til den italienske avisen La Repubblica.(ntb)