Foto: Demonstranter var samlet ved universitetet i Teheran lørdag. Foto: Reuters/Scanpix

Iransk opprørspoliti skjøt røykgranater mot regimekritiske demonstranter i Teheran lørdag mens to demonstranter skal ha blitt skutt av politiet i byen Dorud.

Protestene i Iran mot president Rouhani og hans regjering fortsatte for tredje dag på rad lørdag til tross for advarsler fra landets innenriksdepartement.

Hundrevis av iranere har siden torsdag protestert mot myndighetene i flere av landets byer. Lørdag spredte demonstrasjonene seg også til hovedstaden Teheran.

Nyhetsbyrået Fars melder at flere hundre studenter protesterte utenfor universitetet i Teheran der de ropte slagord mot myndighetene. Men myndighetene har rettet en skarp advarsel til demonstrantene.

– Vi oppfordrer alle som mottar oppfordringer om å delta i disse ulovlige demonstrasjonene til å holde seg unna, fordi det vil bare skape trøbbel for dem selv og for andre borgere, sier innenriksminister Abdulrahman Rahman Fazli og advarer om konsekvenser dersom ikke oppfordringen følges.

Demonstrasjonene mot myndighetene er de største siden de omfattende protestaksjonene etter det svært omstridte valget i 2009.

Stort politioppbud
Store politistyrker var utplassert over hele Teheran lørdag, og ved universitetet skjøt politiet røykgranater for å spre demonstrantene.

I byen Dorud vest i landet opplyser øyenvitner at to demonstranter ble skutt og drept av politiet, men det er ikke bekreftet av uavhengige kilder. En video lagt ut på sosiale medier viser to personer som bæres bort av meddemonstranter, melder Reuters. Det er ikke kjent hvor alvorlige skader de to eventuelt har eller om videoen er ekte.

Samtidig har flere titusenvis andre iranere demonstrert til støtte for president Hassan Rouhani og resten av regjeringen. Rouhani har så langt ikke kommentert demonstrasjonene.

En iransk tjenestemann opplyste fredag at 52 personer var pågrepet etter demonstrasjoner i en rekke byer, der folk rettet sinnet sitt mot presidenten i protest mot stigende priser og høy arbeidsledighet.

USA fordømmer
USA fordømmer pågripelsene og uttaler at landet overvåker situasjonen. Washington oppfordrer alle land til «å offentlig støtte det iranske folk og deres krav til grunnleggende menneskerettigheter».

– Undertrykkende regimer kan ikke vare evig, og dagen vil komme da det iranske folk vil stå overfor et valg. Verden følger med, skriver president Donald Trump på Twitter.

Irans visepresident Eshaq Jahangiri hevder de økonomiske problemene var påskuddet for demonstrasjonene, men at det lå andre motiver bak. Noen av demonstrantene ropte «Død over Rouhani».

Rouhani, som ble gjenvalgt i mai, har satt seg som mål å rydde opp i den kaotiske banksektoren, øke utenrikshandelen og få kontroll over inflasjonen.