Demonstranter roper slagord bak barrikader de har satt opp i Myanmars største by Yangon søndag. Foto: AP / NTB

Minst 18 mennesker er drept i sammenstøt i Myanmar søndag, ifølge FN. Dødstallet er det klart høyeste så langt i protestene etter militærkuppet.

FNs menneskerettighetskontor OHCHR viser til troverdige opplysninger de har mottatt om sammenstøtene.

– Flere steder i landet har politi og militær styrker konfrontert fredelige demonstranter og brukt både dødelige og ikke-dødelige maktmidler, melder OHCHR, ifølge den tyske kringkasteren DW.

I tillegg til de 18 drepte skal 30 mennesker ha blitt såret. Menneskerettskontoret oppfordrer militæret i Myanmar til umiddelbart å stanse voldsbruken.

Ulike medier har rapportert om ulike dødstall i Myanmar i løpet av søndagen. Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere på dagen at minst seks mennesker var drept.

Også dette ville vært det høyeste dødstallet i løpet av én dag siden militærkuppet 1. februar.

– Skarp ammunisjon

En av byene der sikkerhetsstyrkene skal ha brukt skarp ammunisjon, er Dawei i den sørøstlige delen av Myanmar. Her ble tre menn drept da sikkerhetsstyrker slo til mot demonstranter.

En redningsarbeider fortalte til AFP at de tre ble skutt med skarp ammunisjon, mens andre ble truffet av gummikuler.

– Dødstallet kan øke fordi flere sårede fortsatt kommer inn, sa redningsarbeideren Pyae Zaw.

Lokalavisen Dawei Watch skrev også at tre døde i hendelsen. Og politikeren Kyaw Min Htike bekrefter overfor Reuters at politiet skjøt og drepte tre personer.

Politiet og talspersonen for militærjuntaen har ikke svart på nyhetsbyråets forsøk på å innhente en kommentar.

– Skjøt uten advarsel

I tillegg til dem som ble drept i Dawei, skriver AFP at to tenåringer ble drept i byen Bago. En sjette person ble drept i landets største by Yangon, ifølge en politiker knyttet til Myanmars avsatte regjering.

Disse opplysningene skal ha blitt bekreftet av en ambulansesjåfør og medier i Bago og en sosialarbeider i Yangon.

Bilder i sosiale medier viser blødende personer som bæres bort i flere byer i landet. Avisa The Irrawaddy melder på Twitter at minst åtte er skadd og over 50 pågrepet i Yangon.

Barneskolelæreren Amy Kyaw (29) forteller at flere ble såret da politiet uten advarsel begynte å skyte mot en gruppe demonstranter i sentrum av byen.

– Politiet begynte å skyte rett etter at vi kom dit, sier Kyaw til AFP.

Det er uklart om det ble skutt gummikuler eller med skarp ammunisjon.

Flere hundre pågrepet

Sikkerhetsstyrkene har trappet opp sine operasjoner mot demonstrantene og opptrådte lørdag mer aggressivt enn de har gjort tidligere. Flere hundre mennesker ble pågrepet, blant annet av sivilkledd politi i Yangon og Mandalay.

Statlige medier i landet melder at 479 mennesker ble pågrepet bare i løpet av lørdagen. Også flere journalister skal ha blitt anholdt og fraktet bort av politiet.

Tidligere har sikkerhetsstyrkene i hovedsak brukt tåregass, vannkanoner, kraftige spretterter og andre ikke-dødelige maktmidler mot demonstrantene. Kun ved enkelte anledninger er det blitt meldt om skyting med skarp ammunisjon.

Siden militærkuppet 1. februar har et voksende antall demonstranter protestert daglig i Yangon og Mandalay, men også i mindre byer som Dawei i sørøst og Monywa, nordvest for Mandalay.

Søndag ble det igjen brukt tåregass, røykgranater og vannkanoner for å spre demonstrantene, og mange studenter ble stuet inn i politikjøretøy og fraktet bort.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.