Bildet: Opptøyer i Teheran lørdag 30 desember. Foto: anonyme i Iran/Reuters/Scanpix 

Revolusjonsgarden truer med å bruke jernneven mot demonstrantene, men regimet er tydeligvis nervøst: Internettilgangen via mobiltelefoner ble stengt lørdag kveld. Kommuniksasjonsministeren beskyldte den populære appen Telegram for å oppfordre til væpnet opprør.

Regimet har det problem ethvert autoritært styre sliter med, som har mistet kontakten med folket: Hvordan dosere volden akkurat passe? Hvis det blir for mye kan det øke raseriet. Hvis innsatsen kommer for sent kan regimet bli veltet.

Det er ayatollaene smertelig klar over. De var selv med å styrte sjahen i 1979.

Det som må skremme regimet er at folks raseri virker sterkere og mer radikalt nå enn under protestene i juni 2009. I 2009 ville de ha reformer og rettferdighet. Nå har de gitt opp regimet og vil ha det vekk.

“Milk is expensive, eggs are expensive, cheese is expensive, many things are not affordable,” said Maryam Miri, an administrative worker in Tehran who voted for Mr. Rouhani. The country needs better management, she said, but added that the president’s hands were tied because ultimate power rested with Mr. Khamenei, who has final say in most matters of state.

“The crisis in society has surged through the roof and people have become rebellious,” she said. “People are saying enough is enough.”

Det som nok skremmer prestestyret fra å slå nødeløst til er at opprøret denne gang omfatter arbeidere og fattige, mens 2009 sprang ut av middelklassen.

Working class and labor unions joined the middle class and student activists in dozens of cities and small towns from Tehran to Ahvaz and Qom, a key regime’s religious stronghold. In the videos shared with the Journal, protesters were seen chanting “Death to Khamenei,” and “We don’t want the Islamic Republic, we don’t want it” and “Reformist and hard-liners, you are both done.”

The protests present a challenge for Iran’s leadership. The presence of working-class protesters that traditionally comprise the Islamic Republic’s power base makes it harder for Mr. Rouhani’s government to dismiss the uprising as opposition instigated by foreign powers.

Avvisningen av reformfløyen innebærer også et problem for Vesten. Obama og Vest-Europa omfavnet Rouhani. Obamas atomavtale var ikke bare en nedrustningsavtale, men også en politisk avtale, som anerkjente ayatollaenes legitimitet. Det gjør ikke Trump. Han ønsker å skrote avtalen. Kan det være iranerne lukter et historisk øyeblikk?

Video shot from inside Iran and shared with The Wall Street Journal suggest large rallies at dozens of cities across the country.

The protesters seen in those videos bypassed calls for reform and branded both the reformist and hard-line factions of the government as outdated and needing to be replaced.

Myndighetene bekrefter at demonstranter er blitt drept:

 

To demonstranter er skutt og drept i byen Dorud vest i Iran, bekrefter myndighetene.

– Lørdag kveld fant det sted en ulovlig demonstrasjon i Dorud og et antall mennesker inntok gatene på oppfordring fra fiendtlige grupper, noe som førte til sammenstøt. Beklageligvis ble to innbyggere fra Dorud drept i disse sammenstøtene, sier viseguvernør Habibollah Khojastehpour til statlig fjernsyn.

Han oppgir ingen detaljer, men hevder at sikkerhetsstyrkene ikke hadde skutt mot folkemengden.

Demonstrasjonene begynte torsdag med misnøye over stigende priser og høy arbeidsledighet som forklarende motiver. Men Irans visepresident Eshaq Jahangiri hevdet lørdag at dette kun var påskudd for demonstrasjonene, og at det lå andre motiver bak. Noen av demonstrantene ropte «Død hvert over Rouhani».

Flere iransk medier skal på forhånd ha advart at myndighetene ville stenge tilgangen til den populære appen Telegram. Advarslene kom etter at Irans kommunikasjonsminister Mohammad-Javad Azari Jahromi beskyldte Telegram-kanalen Amadnews for å oppfordre til «væpnet opprør», skriver nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene besluttet lørdag kveld å stenge internettgangen til mobiltelefoner. Tiltaket var midlertidig og tilgangen ble raskt gjenopprettet.

President Hassan Rouhani, som ble gjenvalgt i mai, har satt seg som mål å rydde opp i den kaotiske banksektoren, øke utenrikshandelen og få kontroll over inflasjonen.

Han har så langt ikke kommentert demonstrasjonene som nå har pågått i tre dager. (ntb)

 

Denne gang er det annerledes

Hvor mye skal man stole på rapportene som kommer fra Iran? Stemningen er annerledes enn i 2009, sier iranere. Det er som om tålmodighetene er slutt. Folk har trukket konkllusjonen: Regimet må vekk. Hvis tilstrekkelig mange mener det samme, står regimet foran sin største utfordring.

The regime has crushed uprisings over the decades but each time, people said, the public grows angrier and their demands more extreme.

“Iran is exploding, this time is different because people are hungry and furious and have lost all hope,” said Susan, a 46-year-old in Tehran who didn’t want her last name to be used.

Det er Wall Street Journal som har disse rapportene. De har en journalist i Saudi-Arabia, Asa Fitch, og en i New York, Farnaz Fassihi, som var i Teheran i 2009. Hun ble intervjuet på BBC søndag morgen.

 

Iranian Antigovernment Protesters Demand End to Regime, Khamenei’s Rule

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.