Bildet: En ung kvinne har klatret opp på en sokkel og holder hijaben frem på en stang. Et revolusjonært symbol.

Det har brutt ut omfattende protester i flere iranske byer. Store folkemasser roper «Ned med diktaturet». Det er prisstigning og arbeidsløshet som trigger protestene, som  antar en mer opprørsk karakter. Iranerne er fed up.

Demonstrasjonene har vært store i byen Mashhad, som er en hellig by i shia-islam. En video viser folkemassene som omringer mullah og roper til ham:

The UK Daily Mail reports protesters surrounding an Iranian mullah, a powerful member of the theocratic ruling class, and changing “Mullahs, be ashamed and leave Iran!” in his face.

Det har ikke vært omfattende protester siden regimet jukset med valget i juni 2009. Da gikk iranerne på gatene i hundretusener. Det var på den tiden Barack Obama forsøkte en utstrakt hånd-politikk til den islamske verden. Iranerne trodde kanskje han ville støtte dem, men de ble skuffet. Obama var fast bestemt på å inngå en atomavtale med Teheran, og forholdt seg passiv.

Nå kan det være at iranerne værer at en ny president i Det hvite hus betyr at mullahene har fått en motstander de bør vokte seg for.

Iranerne er fed up med prestestyret og utenlandske eventyr som koster enorme summer. Iran spilte en stor rolle i Syria og øver stor innflytelse i Irak. De har også en hånd med i krigen i Jemen. Dette provoserer sunni-stater som Saudi-Arabia noe voldsomt.

Iranerne er klar over at styresmaktene spiller et høyt spill. General for Quds-styrken, Suleimani, glorifiseres for sine «bedrifter», nå senest mot kurderne.

the protesters cry “Not Gaza! Not Lebanon! My life for Iran!” and “Leave Syria, think about us!” They are even criticizing the Iranian government’s activism on behalf of the Palestinians.

Det meldes at protestene også har nådd den hellige byen Qom. Det må sende sjokkbølger inn i presteskapet. Det er der mullahene blir utdannet.

On Friday afternoon there were reports of protesters filling the streets of Qom, Iran’s spiritual center, and chanting: “We don’t want an Islamic republic!” Another protest chant, “Iran is haphazard without the Shah,” seems calculated to annoy the mullahs and ayatollah. These are remarkable gestures of defiance against Iran and the revolution of 1979, which is officially regarded as a sacred event.

Protestene i 2009 ble brutalt slått ned. Regimet benyttet den såkalte basji-militsen, som fikk bruke brutal makt helt vilkårlig. Nå har det vokst opp en ny generasjon som ikke har erfart undertrykkelsen.

Et eksempel på det er den unge kvinnen som står opp på en sokkel, uten hijab. I ren tross. Det er å heise opprørsfanen.

Hvordan vil regimet reagere? Det er temmelig forutsigbart. Men hvordan vil Trump reagere? Han vil neppe sitte stille og se at iranerne igjen blir kvalt med vold.

Protestene nådde Teheran fredag, men foreløpig i beskjeden målestokk. Det blåser rene «viral storm» på nettet og det pisker opp en stemning. Det er også sannsynlig at Trump-administrasjonen bruker sine kanaler til å spre informasjonen.

A storm of viral videos and photographs is rising on social media. Iranian dissidents are talking about an “uprising” that may be more significant than the “Green Revolution” of 2009, and perhaps more difficult for the government to suppress with violence, especially since some of the demonstrators have indicated a willingness to fight back, or to stand their ground in the face of police and militia action.

Det har vært stille fra Den øverste leder, ayatollah Khamenei. Folk senser svakhet hos regimet og det virker som det er større kampvillighet hos massene. De er villig til å sette seg til motverge.

 

‘Death to the Dictator! Death to Rouhani!’: Thousands Protest the Government in Iran