Nytt

Fra en demonstrasjon i Teheran den 11. januar 2020 i forbindelse med nedskytningen av det ukrainske passasjerflyet. Foto: Nazanin Tabatabaee / West Asia News Agency (WANA) via Reuters / Scanpix.

I Teheran har en markering til minne om de drepte etter nedskytningen av passasjerflyet til Ukraine International Airlines lørdag gått over i demonstrasjoner i protest mot det iranske regimet, med krav om at landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, går av.

Tusenvis av mennesker, først og fremst unge voksne, har samlet seg foran de to universitetene Amir Kabir og Sharif, der de har manifestert sinne over at regimet i to dager fortiet sitt ansvar for nedskytningen, skriver Corriere della Sera. Det skal ha kommet til sammenstøt med politiet, som sies å ha brukt tåregass mot demonstrantene.

En rekke andre internasjonale medier, herunder Reuters, Die Welt og Jerusalem Post melder også om protestene, som det sirkulerer videoopptak av på Twitter.

«Commander-in-chief [Khamenei] resign, resign,» videos posted on Twitter showed hundreds of people chanting in front of Tehran’s Amir Kabir university.

En av videoene er postet av den iranskfødte freelance-journalisten Omid Rezaee:

Det skal også ha vært protester av samme type i Rasht i Gilan-provinsen:

Dette skal være de første protestene mot regimet siden november i fjor, da flere hundre mennesker ble drept av myndighetene.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide roser Iran for åpenheten, skriver VG:

– Dette er en forferdelig og dypt tragisk hendelse, og det er svært viktig at alle sider ved hendelsen avklares. Det er bra at Iran er åpen om nedskytingen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!