Hadia Tajik og Arbeiderpartiet vil gi bøter for «hets», og mener at politiet kan skrive ut forenklede forelegg på basis av en tilsendt skjermdump. Har de fått heteslag? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hva er forskjellen på å kalle noen en kakerlakk og å kalle folks meninger søppel? Bortsett fra det rent semiotiske er begge deler ganske stygt, men det første gir fengselsstraff og det siste promoteres av statsministeren.

Erna Solberg var med på den offisielle åpningen av aksjonen «Rusken på nett» for en måned siden. Formålet med aksjonen er å «rydde opp i søppelet i kommentarfeltene på internett», ifølge VG.

Det piskes opp en ganske hatsk stemning mot frie ytringer på nettet.

Solberg nevner hets hun har mottatt etter at hun har gratulert muslimer med høytiden id.

– Jeg vet hvordan Facebookfeeden min kommer til å se ut etter det. Men det stålsetter vi oss for, så prøver vi å rydde i det verste.

Rydde i søppelet. Det streifer henne ikke at hun selv fremprovoserer reaksjoner når hun deltar på kjønnsdelte id-feiringer. (Document: Islamistenes statsminister)

Statsminister Solberg snakket til en strikt kjønnsdelt forsamling på 8000 muslimer 25. juni i forfjor. Etterpå «rydder hun i det verste» av «søppel» i kommentarfeltet, men sammenhengen ser hun ikke.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Maria-Karine Aasen-Svensrud har fått blod på tann. De reagerer på at «netthetserne» ikke blir straffet, og vil gi politiet mulighet til å gi forenklede forelegg til folk som hetser.

Et representantforslag fra Aasen-Svensrud og Ap-nestlederen skal gjøre det lettere å slå ned på netthets, skrev VG i går.

Det må bli lettere å gi folk smekk på fingrene, mener Ap:

– Utfordringen i dag er at hvis du opplever hets og trusler på nett, så lar du det enten ligge eller så er det full rulle i domstolsapparatet, sa Aasen-Svensrud.

Ja, hvorfor blande inn rettsvesenet når politiet kan gjøre kort prosess?

Riktignok har også domstolene vist en økende tendens til å slå ned på «netthets» i det siste, jfr. kakerlakk-dommen, men dette er uansett et håpløst forslag.

Og et farlig forslag: Alle som kjører bil vet hva et forenklet forelegg er, og de fleste er rede til å godta et slikt dersom de for eksempel har kjørt for fort. Det er vanskelig å argumentere mot en fartsmåling. Men hvordan måler man «hets»? Hva er hets? Hvor går grensen mellom hets og sterke meninger?

Prosjektet er ikke bare umulig, det avslører også en totalitær åre. Det er et angrep på ytringsfriheten.

Tajik og hennes partifeller prøver å gjøre forslaget mer spiselig ved å sause hets sammen med trusler: «..hvis du opplever hets og trusler», sier Aasen-Svensrud. Ingen har sans for trusler, og dersom man klarer å viske ut skillet mellom konkrete trusler mot enkeltpersoner og en diffus, subjektiv opplevelse av «hets», er mye gjort.

Tajik understreker at man ikke legger opp til at flere ting skal bli straffbare, men at ting som allerede er ulovlige skal få «raskere konsekvenser».

Teoretisk kan straffen ekspederes på et par minutter, om man følger Ap-damenes forslag:

– For eksempel kan en person som blir utsatt for hets ta en skjermdump av og sende den til politiet, som så vil de kunne gi en bot på for eksempel 800 kroner til avsenderen, sier Aasen-Svensrud.

Dette er så tullete at det er vanskelig å holde seg alvorlig. Skjermdumper? Som selv en tiåring kan forfalske?

Hvordan skal politiet kunne verifisere at skjermdumpene er ekte?

– Det er fagfolk som må bestemme rammene, men vi har gebyrer for overtredelser og administrative sanksjoner på en god del i samfunnet vårt allerede, og man kan benytte denne muligheten bedre enn det som blir gjort i dag, sier Tajik til VG.

Tadjik er jurist. Det skulle man ikke tro.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂