Israel får ikke spille ishockey på internasjonalt nivå av hensyn til sikkerhet for publikum og spillere. I første omgang rammer dette Israels deltakelse i VM på nivå to i Serbia i slutten av april.

Yael Arad, som er leder av Israels olympiske komité, sier at utestengelsen kan danne presedens og at dette er en farlig avgjørelse.

– Det oser av diskriminering forkledd som hensyn til utøveres sikkerhet, sier Arad.

På den annen side slipper Palestina inn i fotball på toppnivå. Det er vanskelig ikke å se de to hendelsene i sammenheng: Israel er ute og Palestina er inne. Det er ikke rart om Israel er bekymret.

Søndag spiller Palestina sin første mesterskapskamp i historien når de møter Iran i asiamesterskapet i fotball i Qatar. Situasjonen i Gaza overskygger alt.

Gleden var stor da det palestinske landslaget i juni sikret en plass i asiamesterskapet for første gang. Nå er gleden erstattet med sorg og uro, samtidig som det siden oktober i fjor har vært nærmest umulig å spille fotballkamper.

– Vi har fysiske og taktiske problemer i tillegg til det psykologiske, forteller Daboub.

Men de palestinske spillerne har likevel en klar ambisjon.

– Det vi kan tilby er å vise at vi kan klare å kvalifisere oss for neste runde i mesterskapet, sier forsvareren Oday Kharoub til Reuters. (..)

– Vi er med dem (som er i Gaza) og vi ber for dem. Om Gud vil, kan vi bringe lykke til dem, om bare litt, om vi går videre. Det er vår ambisjon, sier han. (…)

Krigen i Gaza har gått hardt utover også dem som driver idrett.

– Til nå er over 1000 medlemmer av sports- og ungdomsklubber drept, sier Jibril Rajub, som er president i det palestinske fotballforbundet.

Palestina spiller sin åpningskamp mot Iran søndag, og skal også møte Hongkong og De forente arabiske emirater i gruppespillet. (NTB)

Israel protesterer

Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) vil ikke la Israel spille internasjonale kamper av hensyn til «sikkerhet og trygghet» for alle.

IIHF oppgir at styret i forbundet fattet avgjørelsen etter nøye overveielse, basert på en risikovurdering og etter diskusjon med alle deltakende parter.

I første omgang rammer dette Israels deltakelse i VM på nivå to i Serbia i slutten av april.

Det israelske ishockeyforbundet kunngjorde torsdag at det vil protestere på avgjørelsen og bringe saken inn for idrettens voldgiftsrett CAS.

Yael Arad, som er leder av Israels olympiske komité, sier at utestengelsen kan danne presedens og at dette er en farlig avgjørelse.

– Det oser av diskriminering forkledd som hensyn til utøveres sikkerhet, sier Arad.

Israels motstandere i VM-kampene i Serbia skulle vært Serbia, Kroatia, Australia, Island og De forente arabiske emirater. (NTB)

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.