Den iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er tilbake i fengsel. Foto: AP / NTB

Den iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er tilbake i fengsel, mindre enn én måned etter hun ble midlertidig løslatt.

Det opplyser ektemannen Reza Khandan til AFP.

57 år gamle Sotoudeh, som blant annet har fått EUs Sakharov-pris, ble løslatt 7. november etter å ha fått innvilget midlertidig permisjon.

I fengselet hadde helsetilstanden hennes blitt kraftig forverret, ifølge ektemannen. Hun ble nødt til å avbryte en 45 dager lang sultestreik i september, som hun startet for å oppfordre myndighetene til å løslate fanger under koronapandemien.

Sotoudeh testet positivt for covid-19 noen dager etter at hun ble løslatt.

Hun ble pågrepet sommeren 2018 etter å ha forsvart flere menneskerettsaktivister, blant dem kvinner som kastet hijaben i protest mot det iranske regimets påbud om å bære hodeplagg. Sotoudeh ble da dømt til fem års fengsel.

I fjor ble hun dømt til ytterligere tolv års fengsel.

Siden mars i år har over 100.000 fanger i iranske fengsler fått innvilget midlertidig permisjon for å begrense spredning av koronavirus i fengslene. Mange har siden blitt fengslet på ny.

 

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂