42-åringen var en av lederne under protestene som i 2011 førte til president Hosni Mubaraks fall, og han ble seere valgt inn i den egyptiske nasjonalforsamlingen.

I 2019 ble menneskerettsadvokaten pågrepet, anklaget for å ha oppmuntret til «uro mot staten» og i mars 2020 ble han dømt til ett års fengsel for «spredning av falske nyheter» under et intervju med britiske BBC. Han har sittet fengslet siden.

Mandag ble det kjent at president Abdel Fattah al-Sisi, som kom til makten i et militærkupp i 2013, har benådet Elaimy, og 42-åringens mor bekrefter at han er løslatt.

Elaimy er den siste av flere aktivister som er benådet og løslatt den siste tiden, noe observatører tror kan ha sammenheng med at Egypt i neste måned er vertsland for klimatoppmøtet COP27.

Tusenvis av politiske fanger er fortsatt innesperret i Egypt, mange av dem uten å ha blitt stilt for retten, ifølge menneskerettsorganisasjoner.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.