Egypt, den mest folkerike staten i den arabisktalende verden, går til valg under høy inflasjon og betydelig fattigdom. Dette melder BBC.

President Abdel Fattah al-Sisi har vært landets leder siden han tok makten i et militærkupp i 2013. Han ble valgt til president i 2014 og igjen i 2018. De fleste observatører regner med at han blir gjenvalgt også denne gangen. Det finnes lite reell politisk opposisjon i Egypt.

En gang hyllet av mange mennesker som en frelser, blir Egypts sterke leder nå sett i et litt mer kritisk lys. Egyptere som gikk ut i gatene for å heie på generalen for et tiår siden er mindre entusiastiske i dag.

Siden Sisi ble president har Egypt brukt store summer på enorme infrastrukturprosjekter. Veier er utvidet og flyoverganger bygget. En ny hovedstad som koster milliarder av dollar er blitt bygget i nærheten av Kairo.

Alle disse prosjektene har gitt utenlandske investeringer og skapt jobber, men også økt gjelden.

Mens Sisi stiller opp for sin tredje periode på rad som president, sliter den egyptiske økonomien. De offisielle tallene viser at Egypts inflasjonsrate i oktober var 38,5 %, et svakt fall fra 40,3 % måneden før.

Den reelle prisstigningen som vanlige mennesker opplever, er ofte høyere enn myndighetenes tall. I løpet av de siste ni månedene har det egyptiske pundet tapt mer enn 50 % av sin verdi mot amerikanske dollar.

Med den egyptiske økonomien sterkt avhengig av import, har prisene på basisvarer skutt i været til de er utenfor rekkevidden til mange husholdninger.

Koronarestriksjonene etter våren 2020 hadde negative virkninger på hele verdensøkonomien. Krigen i Ukraina har også bidratt til økte priser på flere matvarer. Dette er dårlig nytt for land som Egypt, som er avhengig av å importere mat for å brødfø sin befolkning.

«Ingen tenker på de fattige. Det er som om vi er usynlige», sier Nadia og legger til med et sukk: «Vi er glemt».

Subsidier har likevel blitt fjernet fra mange nøkkelvarer, som drivstoff, og presser prisene opp. Mange egyptere klager over at levekårene deres går fra dårlig til verre.

Til tross for utbredt misnøye har egypterne ikke mange alternativer i dette valget. Opposisjonspolitikere klager over strenge sikkerhetsrestriksjoner.

Offisielle tall viser at nesten 30 % av Egypts innbyggere lever under fattigdomsgrensen. Siden 2016 har regjeringen lånt mer enn 20 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet (IMF) for å støtte sitt nasjonale budsjett.

Egypt har nå en anslått befolkning på rundt 110 millioner mennesker. Selv om landet har problemer med å skaffe nok mat og vann til sine innbyggere fortsetter folketallet å øke med over 2 millioner mennesker per år.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.