12. oktober i Kairo vil Egypt avholde en giverkonferanse om gjenoppbyggingen av Gazastripen, sa den egyptiske utenriksministeren tirsdag.

Kunngjøringen kom etter at Norges utenriksminister holdt samtaler med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, melder Reuters. Det er Egypt og Norge som vil lede den internasjonale konferansen.

Gjenoppbygging av Gaza er beregnet til å koste 7,8 milliarder dollar, ifølge de palestinske selvstyremyndighetene.

Dette er nye toner fra Norge overfor al-Sisi. Norske medier og politikere viste seg meget kritiske til maktovertagelsen i Egypt, og uttrykte i stedet støtte til islamisten Mursi, til tross for at den kristne og sekulære delen av det egyptiske samfunnet sto på Tahirplassen med livet som innsats og krevde Mursis avgang. Koptiske kirker ble brent. Koptiske unge jenter ble kidnappet til ekteskap. Turistene forsvant, og økonomien kollapset. Her til lands ble det likevel fastholdt som viktigst at Mursi var lovlig valgt av folket.

Israel så litt annerledes på saken. Allerede sommeren 2013 applauderte den israelske ambassadøren i Kairo general Abdul Fattah al-Sisi i hans nye stilling som midlertidig president og sa: Al-Sisi er ikke bare en nasjonalhelt for Egypt, men for alle jøder i Israel og rundt om i verden. Israel ser frem til nye relasjoner med Egypt, samt felles innsats i krigen mot terror.

Israels ambassadør Yakov Amitai og Abdul al-Sisi ble allerede da enige om gjenopptakelse av arbeidet i den egyptisk-israelske landbrukskomiteen, samt om å reaktivere den egyptiske grenen av et nettverk for ungdommer som ellers består av jordanere, palestinere og israelere.

Den vestlige verden har modnet. Den islamske terroren virker nå atskillig mer truende på regionen enn for et år siden, også med våre nordiske øyne. Al-Sisi, som er oppvokst i et vestlig turistmiljø i Khalili-basaren i gamlebyen i Kairo, med det koptiske kvartalet og den jødiske synagogen som nærmeste naboer, er i ferd med å bli bedre forstått.

 

http://www.todayonline.com/world/egypt-host-gaza-reconstruction-conference-october-12

https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/6617-israeli-ambassador-calls-al-sisi-a-qnational-hero-for-all-jewsq

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂