Valgplakat for al-Sisi i Kairo 22. januar 2019. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Scanpix

Egypterne skal stemme over en grunnlovsendring som utvider presidentperioden fra fire til seks år. Hvis Fattah al-Sisi tar gjenvalg betyr det at han kan bli sittende til 2030.

NTB dekker saken uten ett positivt ord å si om al-Sisi. Sisi representerer perioden da den arabiske våren ble til vinter. I Egypt gikk Det muslimske brorskap tilbake på løftet om ikke å stille presidentkandidat. Da de også satt med flertallet i nasjonalforsamlingen begynte de forvandlingen av Egypt til et islamistisk samfunn. Da det gikk opp for egypterne hva som holdt på å skje, gikk de ut på gatene i en av tidenes største demonstrasjoner.

Å kalle al-Sisi og de militæres inngripen for kupp i tradisjonell forstand blir derfor misvisende. De militære handlet på folkets vegne.

Men for vestlige anti-vestlige medier er al-Sisi en tyrann og Brorskapet legitime. De klarer ikke skille på blodtørstige tyranner som Bashar al-Assad og ledere som al-Sisi ser er det beste av to onder.

Det sier mye om hvor medienes sympati ligger, ikke bare i Egypt, men også i Europa. Islam er kommet inn i europeisk politikk og bestemmer holdning og perspektiv på nærmest alle saker.

Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 2030

Den tre dager lange folkeavstemningen i Egypt, der velgerne stemmer over et forslag som lar president Abdel Fattah al-Sisi sitte til 2030, er i gang.

Folkeavstemningen startet klokken 9 lokal tid lørdag. Den vil pågå i tre dager for å la så mange som mulig, få anledning til å stemme over grunnlovsforslaget.

Forslaget er en del av en rekke grunnlovsreformer som er fremmet av en parlamentarisk blokk som er lojale overfor presidenten. Nasjonalforsamlingen vedtok med stort flertall tirsdag å endre grunnloven.

Endringen innebærer utvidelse av presidentperioden fra fire til seks år. I praksis vil det bety at Sisis periode skal utløpe seks år etter at han sist ble valgt i 2018, og deretter kan han velges igjen for en ny seksårsperiode. Det vil si at han kan sitte til 2030.

Opposisjonen har oppfordret velgerne til å benytte seg av folkeavstemningen for å si nei til endringen.

Sisi var general og forsvarssjef i Egypt. Han tok makten i et kupp i 2013 da daværende president Mohamed Mursi ble styrtet. I 2014 ble Sisi valgt som president. Han ble fire år senere gjenvalgt, med over 97 prosent av stemmene etter å ha satt samtlige reelle motkandidater ut av spill.

NTB

 

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her