Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi avbildet på en konferanse i Sharm ash-Sheikh i 2019. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB

– Hvis noen har frihet til å uttrykke sine tanker, forestiller jeg meg at dette stopper når det gjelder å fornærme følelsene til mer enn 1,5 milliarder mennesker, sa Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi under en fjernsynsoverført tale i forbindelse med feiringen av Muhammads fødselsdag onsdag.

al-Sisi sa også at han konsekvent avviser alle former for vold eller terrorisme som en reaksjon på de som angriper religion, religiøse symboler eller ikoner.

“We also have rights. We have the right for our feelings not to be hurt and for our values not to be hurt,” he said during an address to commemorate the Prophet Mohammad’s birthday.

“And if some have the freedom to express what is in their thoughts I imagine that this stops when it comes to offending the feelings of more than 1.5 billion people,” he added in televised remarks. (Reuters)

Storimam Sheikh Ahmed al-Tayeb ved Al-Azhar universitetet – et av verdens største og eldste universiteter (sunni) – gikk et skritt lenger ved å si at «anti-muslimske» handlinger må kriminaliseres.

The Grand Imam of Egypt’s al-Azhar university, one of the world’s most eminent seats of Sunni Muslim learning, also called on the international community to criminalise “anti-Muslim” actions.

Islam slutter rekkene

Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi har i flere år markert seg som noe nær en erkefiende av Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, og Det muslimske brorskap. Dette har også ført til at Egypt ofte sees som mer «vest-vennlig» enn andre diktatorer i regionen. Men, Egypt under al-Sisi er ikke noe demokratisk paradis. Senest i forrige ble det kjent at en rekke vestlige parlamentarikere har protestert mot det egyptiske regimets fengsling av opposisjonelle.

Dagens utspill må derfor sees som et forsøk fra al-Sisis side på å unngå å havne på «feil islamsk side», i karikatur-konflikten Tyrkias president har lykkes med å gjenopplive. At striden oppsto nettopp fordi den franske læreren Samuel Paty ble drept ved at han fikk sitt hode skåret av fordi han «tillot seg» å vise karikaturer av islams profet til sine elever i den franske skolen, spiller selvsagt mindre rolle.

Det ikke alle forunt å forstå sammenhengene.

Her hjemme presterer en av NRKs journalister onsdag å si – på direkten – at Frankrikes president Emmanuel Macron «har satt fyr på et stort bål«, akkurat som om det er han og Frankrike som er brannstifterne her.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum har skjønt det. Han skriver onsdag at Vesten bør stå sammen når liberale rettigheter angripes med trusler.

Siden det ikke er varslet noen nye koronaforordninger  i dag, kan det kanskje være et lite håp om at også den norske regjeringen klarer å si klart fra hva den mener om islamsk hatretorikk, enten den kommer fra Erdogan eller al-Sisi?

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂