Bilde: President Abdel Fattah al-Sisi blir trolig gjenvalgt som president i valget 26.–28. mars. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Scanpix

I all stillhet har Israel fått lov til å bombe jihadister i Sinai i to år. Israel og Egypt er partnere mot IS, og når egypterne ikke klarer å ordne opp selv, har de ikke noe imot å overlate jobben til israelerne.

Ting har endret seg.

Det er New York Times som forteller om det nye samarbeidet.

Egypt appeared unable to stop them, so Israel, alarmed at the threat just over the border, took action.

For more than two years, unmarked Israeli drones, helicopters and jets have carried out a covert air campaign, conducting more than 100 airstrikes inside Egypt, frequently more than once a week — and all with the approval of President Abdel Fattah el-Sisi.

The remarkable cooperation marks a new stage in the evolution of their singularly fraught relationship. Once enemies in three wars, then antagonists in an uneasy peace, Egypt and Israel are now secret allies in a covert war against a common foe.

Det er en allianse som har vært synlig i lang tid: Israel og sunni-statene har felles fiender: IS og Iran. Begge truer med å destabilisere Midtøsten.

Their  collaboration in the North Sinai is the most dramatic evidence yet of a quiet  reconfiguration of the politics of the region. Shared enemies like ISIS, Iran and political Islam have quietly brought the leaders of several Arab states into growing alignment with Israel — even as their officials and news media continue to vilify the Jewish state  in public.

En lignende tilnærming skal ha skjedd mellom Saudi-Arabia og Israel. Trump har ikke noe imot at Israel og sunni-statene deler forståelse av situasjonen.

Trolig var det en slik tilnærming som gjorde at Trump våget å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Trump visste at de protestene som ville komme, var spill for galleriet.

Det ble ikke noe opprør.

Dermed har maktbalansen forskjøvet seg i Israels favør, men det ser ikke ut til at EU og Ine Marie Eriksen Søreide har fått det med seg. De later som om kartet ser ut som det gjorde for ti år siden.

Ting tyder på at vi står overfor en større rokering: USAs nedskjæring av bidrag til UNRWA er bare begynnelsen. Det ville ikke forbause om Saudi-Arabia og Egypt er med på en ordning hvor det blir slutt på det palestinske diaspora-problemet: Palestinerne må akseptere situasjonen og slå seg ned i landene der de bor, dvs. Jordan, Libanon og Syria. Først da kan det bli en fredsløsning.

Men det vil være en fred på helt andre vilkår enn det PLO har sett for seg.

 

With Cairo’s Approval, Israeli Planes Bombing ISIS Targets in Egypt

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.