En gruppe tilknyttet Islamsk Stat gjennomført angrep mot flere militære kontrollpunkt i det nordlige Sinai onsdag. Hele 70 soldater, politi og sivile er drept og flere soldater og politi skal være bortført.

Angrepet var omfattende og pågikk i fem timer.

Angrepet vitner om økende slagkraft fra jihadistenes side og kommer bare to dager etter at den egyptiske riksadvokaten ble drept av en bilbombe i Kairo.

Gruppen, som kaller seg Sinai-provinsen av Islamsk Stat, sa den angrep 15 kontrollpunkt for militære og politi.

The army said five checkpoints were hit by about 70 militants and the fighting raged for more than eight hours.

One security source put the number of militants at about 300, armed with heavy weapons and anti-aircraft weaponry. (reuters)

 

The militant group, which calls itself the Sinai Province of the Islamic State, has launched similar attacks at regular intervals. The scope and the duration of the assault on Wednesday, however, which was continuing after more than five hours of fighting, made it the largest such attack in months.

The assault was another blow to the government of President Abdel Fattah el-Sisi, which has struggled to put down an insurgency that has resulted in the deaths of hundreds of soldiers and police officers over the last two years.

Angrepet kommer to dager etter likvideringen av Egypts riksadvokat med en voldsom bilbombe.

egypt.hisham.barakat

Barakat er den mest prominente offentlige figur som er drept av islamistene hittil og markerer en kraftig opptrapping av angrepene. Tidligere har man konsentrert seg om politifolk, nå utvides målene til å omfatte hele rettsapparatet. Det er et angrep på staten og alle dens symboler.

At angriperne kunne komme til Barakat er i seg selv alarmerende. Barakats sikkerhet ser heller ikke ut til å ha vært på topp. Han forlot Heliopolis til samme tid hver dag. Kl. 1000. Det var bare for angriperne å vente til han passerte. Hvis han hadde vekslet rute og tidspunkt ville det vært langt vanskeligere å bruke en bilbombe i en parkert bil.

egypt.hisham.barakat.bil

foto: Bomben var så kraftig at den blåste ut vinduer og satte bygninger i brann. Bilbomber er et uhyre brutalt og destruktivt våpen. Det dreper ikke bare målet, men river også opp byen.

Angrepene på dommerstanden begynte i mai, og gruppen – som er den samme som angrep i Nord-Sinai onsdag, postet søndag en video på nettet som viste drapene på flere dommere:

An Egyptian jihadist group affiliated with the Islamic State — one that has killed judges in the past — posted a video Sunday that appeared to threaten more attacks against the judiciary. The group, which calls itself the Sinai Province, included images that appeared to show an attack in May that killed several judges; fighters are seen spraying a minibus with machine-gun fire.

The three-minute video also included brief images of several other prominent judges, including one who sentenced Mr. Morsi to death.

Response?

Det er ikke vanskelig å knytte angrepene på dommerne til de strenge dommene som er avsagt over islamister siden 2013. Det er det New York Times gjør:

But analysts said the bombing on Monday might have been the work, instead, of one of a number of militant groups that have surfaced in the last year with smaller-scale attacks. The emergence of these groups, with names like Revolutionary Punishment, have added to longstanding fears in Egypt that Islamists and other opponents of the government would turn to violence in response to the government’s crackdown.

Det avgjørende ord her er «response». Det er altså regimet som utløser at jihadistene trapper opp volden. Dette er en grov feillesning av aktørene og plasserer jihadistene i rollene til noen som spiller tit-for-tat: Hvis du gjør det, svarer jeg, dvs et øye for øye, tann for tann-prinsipp.

Men jihadistenes mål er å velte staten og drepe myndighetene. Det har vært deres mål helt siden Det muslimske brorskapet ble opprettet i 1928. Brorskapets metoder har vekslet, men i forlengelsen av dem finnes de som alltid har vært voldelige. Å si at de reagerer med vold som svar på myndighetenes harde justis er en grov feillesning som legger hovedskylden på el-Sisi.

Samme tendens merker man når nytimes.com skriver at Mohamed Morsi kom til makten i det første rettferdige valg i Egypt, og at Abdel Fattah el-Sisi styrtet ham.

Det er en grov forenkling. Brorskapet stilte til et valg de hadde lovet å holde seg vekk fra. De begynte en hårdhendt islamisering som endte med at millioner av egyptere gikk ut på gatene og krevde presidenten fjernet. De militære handlet på en folkelig bølge.

New York Times’ begreper skjuler denne virkeligheten og gjør el-Sisi til syndebukk.

Det er viktig å være oppmerksom på ordbruken. Den farver vår oppfatning av hvem som er the bad guys.

Borgerkrig?

Jihadistene dreper fordi de kan. De har startet en krig mot den egyptiske staten som vil bli stadig blodigere.

Egypt kan stå overfor en algerisk-type borgerkrig.

Jihadistene har også angrepet turistmål i det sørlige Egypt, selv om det har fått liten oppmerksomhet:

This month, militants carried out separate attacks near the Pyramids at Giza and the Karnak temple in Luxor, two of Egypt’s most popular tourist destinations, further denting the government’s efforts to project order.

 

http://www.nytimes.com/2015/07/02/world/middleeast/sinai-isis-attack.html?_r=0

http://www.nytimes.com/2015/06/30/world/middleeast/roadside-bomb-injures-egypts-top-prosecutor.html