Egypterne forstår mer av  hva islamismen representerer enn vestlige medier. Vi står i den underlige situasjonen at en egyptisk kommentator detaljert kan forklare hvorfor egypterne gjør opprør: de vil ikke bli islamisert. Mens avisen som i sin tiden startet karikaturkrisen, Jyllands-Posten, på lederplass forsvarer Brorskapet og Morsi.

Det er ikke til å tro.

Det sier noe om at immunforsvaret i Europa er uhyre svakt. Islamismen er kommet på innsiden og europeerne er ikke lenger i stand til å se hva som er hva.

Dette er kanskje ikke noe enkeltstående tilfelle. Kanskje det er stemmer fra Midtøsten som best vil kunne analysere hva som vil skje i Europa i tiden som kommer?

Observer to mentale tilstander, og se hvem som er mest oppegående og virkelighetsnær.

Jyllands-Postens leder Skæbnetimen er en nidstang over avisen som ble historisk da den til overmål fikk demonstrert at muslimer ikke tåler kritikk i form av satire og humor.

Åtte år etter er avisen bare en skygge av seg selv.

Man beklager på lederplass at de militære griper inn. Man mener de bør gi Morsi mer tid! Hvilken planet befinner de seg på? Jyllands-Posten har en mann i Kairo, Gunnar Willum, men han er like drømmende tilpasningsdyktig og islamistvennlig.

Demokratiske spilleregler

Kjernen er: islamistene passer ikke til de demokratiske spilleregler. De har en oppfatning av venn/fiende som ikke er demokratisk. Følgelig mangler de vilje til kompromiss. Når de i tillegg har vist at de ønsker å islamisere alle institusjoner i samfunnet, og på toppen av det hele er inkompetente, er begeret fullt for egypterne.

Likevel kan JP få seg til å skrive:

Derfor bør militæret give Mursi mere tid. Han overtog et autoritært og økonomisk fallitbo, hvis problemer ikke kunne løses på et år. Han er demokratisk valgt, og han har vist viljen til at søge politisk forståelse med sine modstandere .

Det interessante er oppfatningen av demokrati. For en bestemt type liberalere var Morsi og Brorskapet eksemplet på at demokrati og islam kan forenes.

Nå har befolkningen i både Egypt og modellandet Tyrkia gjort opprør. Likevel kan ikke vestlige eliter få seg til å se hvorfor og støtte folket. De støttet folket kun så lenge det ville fjerne de autokratiske lederne som blokkerte for en demokratisk utvikling. Hvem husker ikke euforien og entusiasmen da Tahrirplassen var fylt med kravet om at Hosni Mubarak måtte gå?

Barack Obama grep personlig inn, både overfor Mubarak, og i mediene, med beskjed om at hans tid var over.

Fiasko

Nå er USA vegelsinnet, tvilrådig og kan åpenbart ikke forsone seg med at Brorskapet og Mursi er en fiasko, og at befolkningens reaksjon er sunn og demokratisk. Man leter etter et kompromiss hvis tid for lengst er passert. I stedet sitter man og snakker ut i været og håper og ønsker fromt. Da er man hva Lenin ville kalt en nyttig idiot, for islamistene.

Dette er folk som nå truer med å starte jihad for å forsvare sin revolusjon. Det er nemlig deres revolusjon, ikke folkets. Det har folket oppdaget. De vil gjerne ha den tilbake. Derfor er de i opprør.

Men Jyllands-Posten, BBC, NRK, har ikke forstått det.

Hvem er det JP mistror?

Det er sandsynligt, at militæret har ventet på, at Det Muslimske Broderskab skulle fejle, så det kunne tage den magt tilbage, som det havde under Mubarak.

Avisen viser at den ikke forstår det historiske poeng: at Brorskapet stjal revolusjonen. Derfor mener den at et militært statskupp vil være et tilbakeskritt.

Det er hva som tenkes og sies i regjeringskontorer og redaksjoner og tenketanker over det ganske Vesten.

 En militær intervention vil lukke alle veje på ruten mod det demokrati, som folket ønsker og kæmper for.

Det er altså de militære som er problemet, ikke Brorskapet?

Det er når disse tar tilbake nasjonen fra Brorskapet at veien til fremtiden er stengt? JP mener at veien til frihet og demokrati er stengt når en islamistisk kompromissløs president blir tvunget vekk?

Hvis militæret griber ind, og den politiske proces sættes i stå, er Egyptens kurs mod frihed og demokrati slut. Den frihed, som befolkningen trods alt har fået efter Mubarak, og som Tahrir-pladsen efter 50 års undertrykkelse er blevet symbolet på, er nu i politikernes hænder.

Sjelden har vi sett medier og politikere avsløre hvor langt baketter de sakker og hvor lite de forstår.

Illusjonen

Den arabiske våren slapp løs voldsomme krefter. Islamistene i Brorskapet hadde et apparat som gjorde at de kunne hoppe opp på ryggen av tigeren. Men de klarer ikke ri den. De er helt uten evne til å lytte. Likevel er det disse kreftene vestlige medier og ledere beklager blir kastet.

Hvorfor?

Fordi islamistenes fiasko også er deres fiasko. De hadde satset på at dette eksperimentet kunne lykkes. Nå går det i vasken etter ett år.

Burde de ikke være glade for at egypterne har så mye stamina og guts at de tar til gatene og står på koste hva det koste vil? La gå at det ikke bare er mors beste barn som er på ferde. Det er åpenbart når man hører historier om kvinner som trakasseres og voldtas. Men hovedbudskapet er at folk ikke take shit. De finner seg ikke i å bli holdt for narr. Det har de følt når de har sittet timevis i bensinkø i stekende varme.

For ethvert oppegående, normalt menneske: Morsi ba om det.

Likevel fatter ikke vestlige medier poenget.

BBC slipper til sine striglete muslimer som beklager at legaliteten brytes og den folkelige suverenitet. Andre stemmer, bla. Financial Times Kairo-korrespondent, tegner et helt annet bilde: Mursi har ikke gitt noenting, igår stilte han krav og anklaget! Det er snakk om diamentralt motsatte virkelighetsoppfatninger. Og det spesielle er at de toneangivende store medier og utenriksdepartment ser situasjonen med islamistenes øyne. Ikke sånn 100 % og de vil slett ikke innrømme det selv. Men unnskyldningene, beklagelsene, vri-hendenene-ytringene er ikke til å ta feil av. De mener det er et demokratisk tilbakeskritt når Mursi avsettes. Han er jo valgt.

Nye stemmer fra Midtøsten

Om våren er blitt en salafist-vår, er det likevel skjedd noe med arabiske medier: det er nå stemmer som gir en realistisk beskrivelse av hva som foregår. De gjør det på nye nettsteder som spretter opp. Som Al-Monitor.com. Her skriver Wael Naewara:

Western media rarely, if ever, mention the Muslim Brotherhood’s assault on Egyptian identity, culture and way of life as a core cause of protests. Could something so intangible motivate such massive demonstrations?

Det er besynderlig. Vestlige medier er opptatt av materielle forhold, men synes ikke å forstå Brorskapets angrep på egypternes identitet og åndelige verdier. Er det fordi de har mistet dem selv?

Egypterne har hatt førstehåndskontakt med islamister i lang tid. De vet hva det handler om. Nå fikk de kjenne det på kroppen.

The reality is that culture is much more tangible than one may think at first glance. Restrictive cultural policies affect education, art, newspapers, television programs, books, academia, laws, dress, food and beverages, sports, management of antiquities and cultural heritage, tourism and public holidays. These are tangible things that impact people’s daily lives. When experiencing an abrupt change in aspects related to their self-image or the way their children are being brought up, people may panic and react quite strongly. Egypt might be experiencing one of these instances more than anything else.

Det var da Brorskapet kom til makten at det gikk opp for egypterne hva islamisme betød i praksis. Dens hånd strakk seg inn i deres hveradag.

Morsi was elected president of an ancient nation with an established way of life — in fact, one that Hassan al-Banna, founder of the Brotherhood, detested and considered immoral. Sixty-five years after Banna’s death, Morsi, obedient member and leader of the Brotherhood, runs for the presidency of Egypt. As soon as he assumes office, he gets busy appointing his “Brothers” to key government positions as part of the so-called Tamkeen plan, a plot to control Egypt that is said to have been drafted by Khairat al-Shater himself.

Akhwwana

Brorskapet hadde en plan for islamisering, og egypterne kaller det akhwwana, etter navnet på Brorskapet på arabisk: Akhwan. Den satte de i verk så fort de kom til makten. Dette er samme type Gleichschaltung som bolsjeviker og nazister benyttet: det gjaldt å erobre kommandopostene, ikke bare i økonomien, men hele samfunnet, slik at døren ble stengt. Noen retur til en annen samfunnsform ville bli umulig.

The plan, which the opposition refers to as Akhwwana, or Brotherhoodization, requires that only officials loyal to the Brotherhood ideology be appointed to key government posts, among them the portofolios for education, media, religious affairs, social affairs and culture. The reason is simple: If Egyptians are taught to think like the Brothers, it will ensure a lengthy reign for the organization, which could then win elections before they were even held.

Historien

Ser man på de historiske spor er Brorskapets hensikter tydelige. Det samme gjelder deres metoder. Men historien ble glemt da revolusjonen fant sted. Da ville man gi Brorskapet en sjanse. Selvsagt hørte de hjemme i et nytt Egypt, og det var ikke måte på unnskyldninger og bortforklaringer. NRKs Jan Espen Kruse kan ikke få seg til å gi slipp på eller vrake de forhåpninger han hadde den gang til at Brorskapet ville spille en konstruktiv rolle: det er sine egne illusjoner han forsvarer når han sier at et kupp vil være å tilsidesette en lovlig valgt president, dvs. trampe på legaliteten. Det er presis samme posisjon som Brorskapet inntar.

Brorskapet er i slekt med de revolusjonære ideologiene og bevegelsene som ødela Europa i det 20. århundredet. Likevel drar vi ikke kjensel på dem.

Er det fordi islamistene har en fot innenfor i Europa? Saudi-arabiske penger finansierer salafistmoskeer i Europa liksom de har gjort det i Egypt. Også ved innvandringen er det en parallell: egypterne har reist i hundretusener til Saudi-Arabia for å jobbe og er kommet hjem som wahhabister. Europa har tatt imot radikale islamister som er blitt forfulgt i sine hjemland og har gitt dem asyl. I begge tilfeller radikaliserer de sine omgivelser.

Derfor burde europeerne følge begivenhetene i Egypt med stor oppmerksomhet. Det er samme strategi som Europa utsettes for. Trusselen er den samme. At Brorskapet så til de grader avslørte seg, burde være gjenstand for bred dekning.

What has made people especially angry now is the sense of losing Egypt’s distinctive way of life.

For starters, the constitution passed by an Islamist majority codified ultra-conservative restrictions on freedom of faith and expression, using terms that in effect could penalize people who do not allegedly comply with “social values,” meaning, more or less, whatever values the government and its allies deem fit. Education experts warned that newly appointed Brothers at theMinistry of Education were changing curricula to conform to the Muslim Brotherhood’s conservative ideology. The Brothers also removed chapters from history books describing their organization’s violent past. When Minister of Culture Alaa Abdel Aziz fired a number of high-profile officials and was rumored to be considering a ban on ballet, artists and performers staged a sit-in and held several ballet performances in the street, including “Zorba the Greek.”

Emotions and feelings play an important role in how people make decisions, which are not just based on rational calculations. Rather, feelings and emotions use complex calculations that occur at the level of deeply rooted instincts for survival. Many emotional factors have contributed to making Egyptians sense a threat to the survival of Egypt as a nation.

Egypterne følte denne trusselen og i kombinasjon med vanstyret fikk det dem ut på gatene.

Hva gjør europeerne? De føler også trusselen, men de tør ikke si det høyt. Mange tør ikke en gang tenke tanken, eller gjør det for straks å undertrykke den. Europeerne.

Det er deprimerende. Men la oss løfte blikket og se at andre har vist at de ikke finner seg i et islamistisk diktatur. Iranerne gikk på gaten mot presteskapet. Det finnes håp. Kanskje styrken og inspirasjon skal komme utenfra?

 

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/07/egyptian-identity-stupid.html?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=7687