Den skriftlige erklæringen fra Det hvite hus i natt – Statement by President Barack Obama on Egypt – viser at Obama og hans administrasjon ikke forstår hva som skjer i Egypt, men blir stående igjen på perrongen når historiens tog dundrer videre.

En av Obamas oppgaver har vært å få den arabiske revolusjon «rett», dvs. komme på riktig side av historien: Obama trodde han gjorde det da han støttet avsettelsen av Hosni Mubarak. Men for folket på Tahrirplassen var han sen. Denne gang har han totalt mistet bussen. Obama beklager at president Mohamed Morsi ble avsatt.

The United States is monitoring the very fluid situation in Egypt, and we believe that ultimately the future of Egypt can only be determined by the Egyptian people. Nevertheless, we are deeply concerned by the decision of the Egyptian Armed Forces to remove President Morsy and suspend the Egyptian constitution. I now call on the Egyptian military to move quickly and responsibly to return full authority back to a democratically elected civilian government as soon as possible through an inclusive and transparent process, and to avoid any arbitrary arrests of President Morsy and his supporters. Given today’s developments, I have also directed the relevant departments and agencies to review the implications under U.S. law for our assistance to the Government of Egypt.

Gjennomgangstonen i erklæringen er bekymring for hva hæren har gjort og bekymring for tilhengerne av Morsi. Obama synes helt uvitende om at Brorskapet har forsøkt å stjele revolusjonen, innsette sine egne folk samtidig som vanstyret er blitt mer tydelig. Ingenting fungerer.

Hvis dette er symptomatisk for hva Vestens ledere mener, er det et tegn på at de er ute av touch med sin egen tid.

Eliten synes å dele et sett av forestillinger der Brorskapet skal fylle en rolle i deres forestilling om fremtiden. Når dette brister blir de sutrete, trekker seg tilbake og klager på at ting ikke utviklet seg slik de ville.

BBCs Sheila Khalil er egyptisk og deres hovedreporter i Kairo. Hvor er hun torsdag morgen? Sammen med Morsis tilhengere, som forsøker å fremstille seg som ofre. Det kan nesten virke som hun ønsker å bidra til en motstandsfront.

Problemet er bare at folkets mobilisering er for massiv. New York Times anslo at det var mellom 5 og 7 millioner mennesker ute på gatene i Kairo søndag. Det er den største demonstrasjon i historien. Likevel snakket og snakker BBC om «tusener og titusener». De synes ikke å forstå at disse millionene i Egypt har åndsbrødre over hele verden som hører hvilket parti BBC tar.

Obamas statement er administrasjonens. Hans nærmeste medarbeidere var samlet i natt for å diskutere hvilket signal USA skulle sende. Alle forstår at USAs reaksjon ville ha betydning for USAs standing.

Obama uttrykker bekymring for hvordan «den andre siden» behandles. Men hvor var han da disse slapp løs forfølgelse av koptere og i den senere tid også shiaer? Obama ber om respekt for demokratiske rettigheter, men synes å ha glemt at Morsis administrasjon raidet menneskerettsorganisasjoner og stilte aktivister for retten, deriblant flere amerikanske borgere.

Moreover, the goal of any political process should be a government that respects the rights of all people, majority and minority; that institutionalizes the checks and balances upon which democracy depends; and that places the interests of the people above party or faction. The voices of all those who have protested peacefully must be heard – including those who welcomed today’s developments, and those who have supported President Morsy. In the interim, I urge all sides to avoid violence and come together to ensure the lasting restoration of Egypt’s democracy.

Når Midtøstens viktigste land gjennom fjerde fase av revolusjonen kaster islamistene etter ett år, er USAs utenriksminister taus. John Kerrys State Department hadde ingen kommentar, men nøyde seg med å si: «Vi tar ikke parti.» Slik viser USA at det selv ikke lenger å opptre som supermakt. En supermakt svarer ikke at det ikke var noe svar.

Adly Mansour, chief justice of the country’s Supreme Constitutional Court, will be Egypt’s interim president and opposition leader Mohamed ElBaradei will be interim prime minister.

At the State Department today, spokeswoman Jen Psaki said as the ouster unfolded she would not “rank the sides.”

“We don’t take sides, as you know,” Psaki said, adding that they’d been in touch with “all the factions of the Morsi government” as the situation unfolded.

Secretary of State John Kerry, who met with the now ex-president in March, did not issue a statement on Morsi’s ouster.

 

http://pjmedia.com/blog/obama-chides-egypt-to-quickly-elect-government-respect-muslim-brotherhood/?singlepage=true