En unik koalisjon av liberale, koptiske og muslimske ledere gikk sammen for å avsette president Mohamed Morsi. De la planen om midlertidig styre og en plan for nye valg. De militære var villig til å gjøre jobben.

Brorskapet fikk tilbudet om å delta i en ny start for Egypt, men de avslo.

Det er den dyktige journalisten Bridget Johnsen som beskriver den unike koalisjonen. At den koptiske paven og stormuften og imamen av Azhar går sammen om å avsette en islamistisk president, er oppsiktsvekkende og oppløftende. Men mediene legger ikke vekt på det.

Overgrep mot koptere har tiltatt etter at Morsi kom til makten. Her står religiøse ledere skulder ved skulder. Det i seg selv skulle si noe om at dette ikke er et vanlig militærkupp.

Pope Tawadros II

 

After the Egyptian military announced the end of Mohamed Morsi’s rule flanked by both Egypt’s Coptic Orthodox Pope Tawadros II and Grand Mufti Ahmed al-Tayeb, Islamists began predicting a purge of their kind in the new democratic Egypt.

The Muslim Brotherhood was not represented among the opposition leaders joining the leaders of Egypt’s two largest faiths and the powerful military figures.

“It is wonderful to see the Egyptian people taking back their stolen revolution in a peaceful way,” the Coptic pope said in a statement Tuesday.

egypt.stormufti.azhar-imam.ahmed.al-tayeb

 

The grand mufti, not considered conservative enough by the Muslim Brotherhood, said the “people have surprised and inspired the world through its elegant expression of their peaceful demands.”

Tayeb warned that “division will lead the country to a catastrophe, and it must end,” according to Al-Arabiya.

Khaled Daoud, spokesman of the main opposition National Salvation Front, said the leader of the coalition, Mohamed ElBaradei, sat down with the pope, the mufti and military leaders to plan the road map forward.

The Muslim Brotherhood was banned under Hosni Mubarak’s rule and began implementing heavy handed religious laws after coming to power. Copts were increasingly targeted by violence, one of the grievances that led to the largest protest in human history on Sunday.

 

Ba kopterne holde seg hjemme

Det er kanskje ikke overraskende at Morsi ringte den koptiske paven og ba ham gi ordre om at kopterne skulle holde seg hjemme.

Men det er definitivt overraskende hvis det stemmer at den amerikanske ambassadøren, Anne Petterson, gjorde det samme.

egypt.stormufti.azhar-imam.ahmed.al-tayeb

Morsi reportedly called the pope before the Tamarod (“Rebel”) event to ask that he direct Copts not to participate in the protest. U.S. Ambassador Anne Patterson, possibly the most unpopular person at Tamarod, reportedly tried to convince the pope of the same.

*** Local Caption *** Anne Patterson

Tawadros II declined, maintaining Egypt’s Christians should exercise free speech.

“The speech of the president last night and before the 48 hours deadline did not achieve the goals of the people, which resulted that the armed forces, based on its own national and patriotic duty, to consult with several leaders, civic and religious and youth, which without excluding anyone,” Gen. Abdel Fatah Said Al-Sisi said in the military’s statement.

The general said their working group arrived at its road map to build an “Egyptian society, strong and stable, that will not exclude any one of its sons.”

 

http://pjmedia.com/tatler/2013/07/03/islamists-freaking-out-after-morsi-ouster/