Emmanuel Macron var mandag i Kairo der han belærte Egypts sterke mann Abdel Fattah al-Sisi om menneskerettigheter.

På bakgrunn av hva som foregår i Macrons hjemland er det utrolig at han drar til et annet land og helt ser bort fra problemene Sisi strir med.

Macron satte seg på sin høye hest. Han vet hva som er best.

– Ting har forverret seg siden oktober 2017 da Sisi var i Paris, sa Macron.

Ville ikke belære

Macron viste videre til at sivilsamfunnet i Egypt mener Sisis regjering er hardere enn regjeringen som ble ledet av tidligere president Hosni Mubarak, som ble avsatt i 2011.

– Min linje er stabilitet og respekt for suverenitet. Men det som nå skjer, truer Egypts stabilitet, sa Macron.

– Stabilitet er avhengig av samfunnets vitalitet. Stabilitet og varig fred går hånd i hånd med respekt for individuell frihet og rettssikkerhet, skal Macron senere ha sagt til Sisi. (NTB)

Å sammenligne represjon er anakronistisk. Hosni Mubarak satt på toppen av et korrupt, sedat regime som råtnet på rot. Da opprøret kom var Obama glad for å la ham gå. Men Mubarak ble etterfulgt av Det muslimske brorskap. Disse provoserte egypterne så sterkt at de etter ett år gikk ut i gatene og styrtet islamistene.

Men islamistene har ikke glemt at de ble styrtet og bak dem ligger jihadistene i Sinai.

Egypt sliter med en befolkningsvekst som spiser opp alt overskudd. Det vil ikke være mulig å stabilisere samfunnet uten at veksten bringes under kontroll. Men det vil være å ufordre ulema, de religiøse lederne. Slik går Egypt sin skjeve gang, og politistatsmetoder er tatt i bruk. Men Sisi er likevel en good guy sammenlignet med tyranner som Assad.

Derfor vekker det irritasjon når vestlige som Macron begynner å belære dem. Hva vet de om hva Egypt sliter med? Hvordan ville de løst problemet med islamister?

Macron trenger bare se på hjemmebane. Han har nok av dem selv og han vet heller ikke hva han skal gjøre med dem. Men det vil ikke Maron innrømme.

En dag er det kanskje Macron som spør Sisi om råd om hva han skal gjøre med islamistene. Da vil han få til svar: På kort sikt på du bruke jernneven for å holde dem stangen. På lengre sikt må du innføre befolkningskontroll og reformere Koranen. Det har Sisi tatt til orde for.

Det ironiske er at bildene fra Paris forteller at situasjonen er ved å komme ute av kontroll i Frankrike.

Lørdag markerete en opptrapping. Politiets bruk av stålkuler og sjokkgranater vekker sterke reaksjoner.

Bildet av en blødende demonstrant som bæres bort i håndjern, sier noe som Macron ikke vil vedkjenne seg. Det er hans politi. Det er en gradsforskjell mellom ham og Sisi. Men dynamikken taler mot Macron. Han burde gått stillere i dørene.

The government, although clearly worried by the incident, is refusing to bow to calls for the withdrawal of rubber-bullets and stun grenades used by almost no other security forces in the European Union.

 

Up to 17 other people have lost eyes since the protests began on 17 November, mostly through being hit by police rubber (actually hard foam) bullets which are not supposed to be aimed at the face or head.

Dette hører vi lite om. Hele EU-eliten og dens presse, ønsker ikke å gi Macron negativ presse. Men i Frankrike er det velkjent.

Det er det suverene smilet og den overlegne attityden til Macron som provoserer folk. Han virker så fylt av seg selv at han med den største selvfølgelighet belærer andre lands ledere om hvordan de skal opptre.

Macron forsøker av all makt å beholde masken. Derfor har hans innenriksminister tilkalt forsterkninger fra sivilt politi, og det er disse som begår overgrepene og den verste volden. De er ikke trent i opprørskontroll og blir provosert.

Trained riot police officers blamed much of the police brutality on mobile units of plain-clothes “anti-gang” police who have been drafted in to help cope with the weekend protests. They are “cowboys”, they say, who are not properly trained in how to use their “non-lethal” weapons.

Det er nettopp slik situasjoner kommer ut av kontroll. Deler av ordensmakten klarer ikke vise selvbeherskelse. Det samme gjelder de gule vestene, der ytterliggående mindretall på ytre venstre og høyre oppsøker vold.

Kanskje Macron burde tenke på at han har hjemmepublikummet med seg, overalt hvor han går.?

 

 

OPINION: France’s ‘yellow vest’ conflict is heading into calamitous new territory

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.