Nytt

Ingenting av det som foregår i de arabiske landene av folkeopprør kan sammenlignes med det Muammar Gaddafi gjør mot befolkningen øst i landet.

Likevel meldte NRK Dagsnytt: – 85 mennesker mistet livet…

a doctor treating the injured Saturday described hovering helicopters firing into the crowds and the sound of gunfire.
The doctor said dozens of injured people were hospitalized, most suffering from gunshot wounds.
«The situation is critical right now,» said the doctor who CNN is not identifying for security reasons. «The city is effectively under siege.»

Det er forskjell på diktaturer. Gaddafi er man ikke like oppsatt på å styrte. Det går an å skylde på at ingen vestlige journalister eller utenlandske overhodet er til stede. Men ordbruken og prioriteringen sier sitt: «Mistet livet» – det er ulykke-språk. I Libya blir folk slaktet ned.

Snikskyttere skyter på gravfølger, og helikoptere brukes mot folkemengdene. Likevel ser det ut til at folket vinner. Raseriet stiger, sies det.

Et diktatur er utsatt for høy slitasjefaktor. Gaddafi har sittet i 40 år. Folk har ham helt opp i halsen. Så mye at de ikke bryr seg om konsekvensene.

Another protester, Moftah, told CNN that Libyans, inspired by the toppling of dictators in neighboring Egypt and Tunisia, had sinply had enough of Gadhafi.
«This man always makes you afraid of your family, of your friends,» Moftah said.
«He will tell you that his secret police are everywhere,» Moftah said. «It’s time to break this fear barrier. We reach a point that we dont’ care anymore. We want this regime to go away.»

Gaddafi har satset på undertrykkelse og kun undertrykkelse. Han vet det er opposisjon i den østlige del av landet, og har følgelig sulteforet den. Dermed er motsetningene der i utgangspunktet. Når strikken først ryker, er det full konfrontasjon. Gaddafi har behandlet dem som fiender og nå tar folket oppgjøret. De vil bli kvitt undertrykkerne. Gaddafi tør ikke stole på det lokale politi og setter inn utenlandske soldater, det provoserer voldsomt.

A Libyan source in exile, who has knowledge of events inside the country, said Saturday that the government was bringing in special military units to quell the unrest in eastern Libya.
«More and more of the east is coming under the control of the protesters because of the tribal structure in the country,» said the source, who did not want to be identified. «Police and security forces there also belong to tribes and they will not fire on their own tribesman.»
To counter that, the government is using «military squads of African origin,» the source said. «They are not restricted or bound by tribal ties,» and can therefore be counted on to carry out a lethal campaign of suppression.»
«Violence in the east will escalate because of the tribal mentality of revenge,» the source said, adding that reports of the violence there was already fueling sporadic demonstrations in western Libya.
As a result, the situation is «getting very dangerous for the regime,» the source said

Språkbruken fra Barack Obama, FN og Human Rights Watch er generell og tam, i forhold til presset man utsatte Hosni Mubarak for. Lørdagsrevyen hadde ikke en gang Libya på prioritetslisten, men ble nevnt sammen med Bahrain og Jemen.

U.S. President Barack Obama condemned the government crackdowns in Libya, Bahrain and Yemen, which are all embroiled in unrest.
«Wherever they are, people have certain universal rights, including the right to peaceful assembly,» Obama said. «The United States urges the governments of Bahrain, Libya and Yemen to show restraint in responding to peaceful protests, and to respect the rights of their people.»
Navi Pillay, the U.N. High Commissioner for Human Rights, also condemned the crackdown in Libya and other countries «as illegal and excessively heavy-handed.»

Witness: Copters glow on Libya protest