Nytt

Bashar al-Assad begikk noen alvorlige feil i den to timer lange talen til nasjonen tirsdag: han serverte for mange løgner, og ved å angripe Den arabiske liga viste han hvor isolert Syria er.

Bashar al-Assad begynner å minne om Muammer Gaddafi.

Assad presterte å benekte at regjeringen har gitt ordre om å skyter på sivile.

Al-Assad denied that he had commanded forces to fire on protesters and added that there «were no orders by any departments of the state to fire on people.»

Han la skylden for «uroen» på utenlandske krefter, og han beskyldte Den arabiske liga for stå i ledtog med disse kreftene. Det er en uttalelse som viser at Assad befinner seg i en svak posisjon. Den samme ligaen har monitorer i landet, og hva gjør regimet? lar sine bøller angripe monitorene!

Hvordan skal Assad tro han skal vinne propagandakrigen ved en så klønete opptreden?

Two hours after al-Assad’s speech, in the Syrian port city of Latakia, 11 Arab League monitors suffered bruises when pro-Assad protesters assaulted them and their cars, a senior Arab League official told CNN.
News of the attack came after the Arab League’s secretary-general, Nabil el-Araby, said Tuesday there had been a «campaign» against the monitoring mission in the past two days. In a statement, the Arab League said forces loyal to the government and parties considered part of the opposition have committed acts of violence that have led to monitor injuries, equipment damage, and threats of assaults.
But the league said the Syrian government is «fully responsible in protecting the members of the mission» and failing to provide «full protection» is a «serious breach» of the government’s commitment.

Assads retorikk er gårsdagens. Han appellerer til de panarabiske følelsene som Baath-partiene i Syria og Irak representerte, og som Mubarak var en etterlevning av i Egypt. Men denne panarabismen er død. Assad ser ikke ut til å forstå det. Ett av samlingspunktene for panarabismen var kampanjen mot Israel. Assad forsøker å spille anti-Israel-kortet, men gjør det på en måte som klanderer Ligaen. Det er de som har sviktet, ikke Syria.

He criticized Arab nations for not standing with Syria and for coming down on it for human rights abuses.
«Their situation is like that of a doctor who tells people not to smoke while he has a cigarette in his mouth,» he said.
«We have been working for years to create an office to boycott Israel,» he said, «but in weeks they did it against Syria. Are they swapping Israel for Syria?»
«Did the Arab League respect its own nations whose territory has been invaded or occupied? Have they prevented separation of Sudan, or stopped Sudan famine, or stopped the death of 1 million Iraqis, or replanted any of the olive trees uprooted by Israel?»

Assads virkelighetsforståelse glipper. Han argumenterer på en måte som ikke bare viser at han er svak, han svekker seg selv med talen.

Daily Telegraphs Midtøsten-korrespondent Richard Spencer synes Assad begynner å minne om Gaddafi.

The style of Mr Assad’s speech mirrored that of the late Libyan leader. In 105 rambling minutes, he insisted his regime remained popular but was facing a foreign-funded, media-backed assault. “We will declare victory soon,” he said.

Opposition calls al-Assad speech defending government ‘worthless’