Nytt

Egypts president Hosni Mubarak sier det ikke er aktuelt å overlate grensestasjonen mot Egypt, Rafah, til Hamas. Hamas vil ha i pose og sekk: de sier Gaza er okkupertk, men vil ha kontrollen. I en okkupantsituasjon er det okkupanten som har rett til å kontrollere hva som går inn og ut, sier Mubarak.

Egyptian President Hosni Mubarak said Friday that no humanitarian aid would be transferred to Gaza without Israel’s approval, and that Israel should control the goods crossings as «the occupational authority ruling the Gaza Strip», Al-Jazeera reported.
..
Mubarak accused Hamas of trying to take over the Rafah crossing, claiming that Hamas could not ask Egypt to open the crossing while declaring that the Palestinian territories are being occupied.

«They say ‘Palestinian territory is occupied territory’ – in occupied territory the occupier is the one in charge of what comes in and what goes out. The problem is that Hamas wants the crossing to itself,» Mubarak said.

Mubarak ga et interessant eksempel på Hamas’ selvrådighet:

He claimed Hamas’ refusal to allow members of Fatah to participate in the hajj pilgrimage was proof of this.

Han ble voldsomt angrepet for disse uttalelsene av Hamas’ representant, Osama Hamdan, som hevdet at Gaza ikke er okkupert! En underlig konstellasjon: i Vesten benekter Palestina-sympatisører at Israel har trukket seg ut og snakker fortsatt om okkupasjonen. Mens Hamas egen representant hevder at de er autonome.

Osama Hamdan, Hamas’ representative in Lebanon, responded heatedly. «This is very surprising,» he said. «We expected sister Egypt to act responsibly towards the occurrences in Palestine, and especially Gaza.»
..

«We don’t want the occupation to return to the crossing or any other part of the Palestinian territories from where it has left. Egypt is afraid of an attempt to place the burden of the Gaza Strip on its shoulders.»

En palestinsk tjenestemann sier Egypt nå har tatt et initiativ overfor Hamas for å få til en våpenhvile.

Palestinian official: Egypt brokering new truce