Israelske politikere reagerer med begeistring på rapporter fra Egypts president Abdel Fattah al-Sisi om at han skal være villig til å gi palestinerne land i Sinai for en utvidelse av Gaza til en selvstendig stat.
Jerusalem Post melder at vitenskaps- og teknologiminister Yakov Peri, tidligere sjef for Shin Bet, er overrasket over al-Sisis generøsitet. Peri påpeker samtidig at al-Sisis initiativ passer med den egyptiske kampen mot terrorisme i Sinai.
Det nye territoriet, bestående av Gaza sammen med et fem ganger så stort landområde i Sinai, skal etter forslaget bli det nye Gaza og hjem for palestinske flyktninger. Forslaget innebærer at Abbas avstår kravet om grenser etter 1967-linjene. Abbas har avvist forslaget, men det har fortsatt elementer i seg som det er verdt å diskutere videre, mener Peri.

Det kan være to grunner til Abbas’ avvisning: at det palestinske selvstyret må oppgi kravet om at palestinske flyktninger kan vende tilbake til sine hjem i Israel og at den nye Gaza-staten skal være demilitarisert.

PA-styret skal beholde kontrollen over de store byene på Vestbredden.
Bayit Yehudis fraksjonsleder Ayelet Shaked berømmer den egyptiske presidenten for å vise innsikt i problemer som den israelske venstresiden har nektet å innse i flere tiår. Løsningen på den palestinske problematikken må være regional og kan ikke falle på Israels skuldre alene, legger hun til. Shaked oppfordret statsminister Netanyahu til å møte al-Sisi og undersøke om tiltaket er mulig.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-politicians-praise-Sisi-plan-to-give-Palestinians-land-for-a-state-in-Sinai-374745
………………
Al-Sisi, som veltet den islamistiske president Mohamed Mursi etter masseprotester mot Mursis styre, har gjennom lengre tid slått ned på Mursis muslimske brorskap og har til en viss grad restaurert en politisk stabilitet. Men utviklingen av den islamske stat har naturlig nok ført til nye alvorlige bekymringer. Sikkerhetstjenestemenn sier til Reuters at tusenvis av egyptiske aktivister har sluttet seg til IS-jihad i Irak og Syria og kan vende hjem for å kjempe mot regjeringen.
På hjemmebane er det samtidig påvist tilknytning mellom IS og den Sinai-baserte islamistgruppen Ansar. En hæroffensiv har presset Ansar, og har tvunget dens medlemmer til å flykte til andre deler av Egypt. Ansar har svart med å endre taktikk. – De lærer oss hvordan vi skal utføre operasjoner, lage hemmelige celler og kommunisere via internett, forteller en kommandant til Reuters som foretrekker å være anonym.

http://www.newsweek.com/islamic-state-extends-its-influence-egypt-advising-militant-groups-268649

Ansars nylige halshugging av fire egyptere i Sinai er de første av sitt slag i Egypt og betraktes som inspirert av IS. I en video på Twitter står fire væpnede menn i sorte masker over de knelende fangene mens en islamist leser opp en uttalelse om at de som samarbeider med fiender av islam, vil møte en lignende skjebne. Minutter senere fikk de fire mennene hodet kuttet av.
Bekymringen for Ansars tilknytning til IS, og et forsterket behov for kontroll over Sinai, leder øyensynlig Egypt og Israel sammen til forsiktig tillit mellom regjeringene i de to landene. I forlengelsen av dette åpnes det for en dialog om et framtidig større Gaza.