Angrepet på militære og politi i Sinai 1. juli var mer omfattende og dødelig enn verden har fått vite. IS angrep 15 mål og var utrustet med tunge våpen som gjorde at Apache-helikoptre ikke klarte å komme de beleirede til unnsetning. Kampene pågikk i 12 timer.

Den 1. juli udløste gruppen den hidtil mest omfattende og dristige angrebsbølge mod de egyptiske sikkerhedsstyrker. Ikke færre end 15 militære mål i byerne Al-Arish, Sheikh Zuweid og Rafah blev ramt samtidig af et inferno af raketter, bilbomber og snigskytter. I over 12 timer hærgede over 300 hellige krigere gaderne. Det egyptiske militærs amerikansk-leverede Apache-helikoptere, der forsøgte at komme deres belejrede kammerater til undsætning, måtte vende om, efter at de kom under beskydning af sofistikerede luftværnsraketter. Pansrede køretøjer blev ramt af vejsidebomber og bilbomber.

IS i Sinai-provinsen er blitt den dødeligste terrorgruppe Egypt har sett.

Ifølge Omar Ashour, der er ekspert i radikale islamistiske grupper ved Exeter-universitetet i Storbritannien, er Sinais IS-afdeling den stærkeste guerillagruppe i Egyptens historie. Den bruger både lokalbefolkningens støtte og det store ørkenområdes uvejsomme terræn til sin fordel. Gruppens krigere gennemfører hurtige nålestiksoperationer, hvorefter de forsvinder. Militærets forsøg på at knuse opstanden ved hjælp af lige dele brutalitet og kollektiv afstraffelse er hidtil slået fejl.

I kjent egyptisk stil tar staten frem jernneven når den står overfor en trussel den ikke kan håndtere. Til sammen 5.000 hus er jevnet med jorden, de fleste i grensebyen Rafah, men også lenger inn i landet, i Sheikh Zuweid.

President Abdel Fattah al-Sisi sier situasjonen er under kontroll. Men da hadde han kanskje ikke behøvd vedta en lov som gjør det straffbart for medier å gjengi andre tapstall enn myndighetenes?

IS får sine våpen fra Libay i vest eller via Rødehavet.

En annen side ved Sinai, er at IS også befinner seg i Gaza og på Vestbredden. IS finner seg ikke i å bli underlagt Hamas. Søndag eksploderte fire bilbomber i Gaza by.

 

Artikkel av Gunnar Willum i Jyllands-Posten