President Mohammed Morsi lovte at Egypt vil gjenvinne kontrollen over Sinai. Angrepet ved grensebyen Rafah er en belastning på forholdet til Hamas. Egyptiske og israelske medier skriver at palestinere inne i Gaza må ha bidratt til angrepet som drepte 16 politifolk.

Rafah er nå stengt på ubestemt tid.

Målet synes å ha vært å kidnappe israelske soldater. Terroristene kapret tre pansrede kjøretøy fra egypterne, og forsøkte å forsere grensen til Israel. Israelerne ødela en av dem slik at tre terrorister ble drept, en eksploderte av seg selv på egyptisk side, og en ble funnet forlatt.

Egyptian President Mohammed Morsi vowed early Monday morning to regain control of the Sinai Peninsula, after terrorists killed 16 Egyptian soldiers on Sunday before attempting to infiltrate into Israel.

Morsi met with military chiefs late Sunday in the wake of the attack and then gave an interview on Egyptian TV, where he said orders had been issued to arrest the perpetrators.

“There is no room for appeasing this treason, this aggression and criminality,” Morsi said. “The [security] forces will take full control of these regions,” he added, referring to Sinai.

Egyptian news outlet Ahram reported that Egyptian troops and helicopters have “laid siege” to Rafah, where the attack took place, in an attempt to apprehend the terrorists behind the attack. The outlet quoted an Egyptian security source.

Morsi opplever at radikale utnytter den nye situasjonen i Egypt til å angripe Israel. Det skaper problemer nå som Brorskapet sitter med makten. Morsi sier klart fra at dette vil de ikke ha noe av. Han oppever det som svik og forræderi. Alle midler vil bli tatt i bruk for å gjenvinne kontrollen med Sinai. Hvis Morsi gjør alvor av sine løfter vil han og Brorskapet komme i konflikt med mer ekstreme deler av islamistene.

Hamas hadde håpet at Rafah kunne bli permanent åpnet for fri ferdsel. Det synes nå å være skutt langt ut i tid.

For nye egyptiske makthavere representerer de ytterliggående islamistene en ny utfordring. De har åpenbart til å hensikt å utnytte den nye situasjonen, og det blir den første prøven for Morsi og Brorskapet.

Den israelske hæren drepte en terrorist i Gaza søndag ettermiddag og såret en annen. IDF sier de planla å delta i aksjonen Rafah. Opplysningen tyder på at Israel kan ha visst at noe skulle skje.

The Israeli Air Force on Sunday afternoon struck a motorcycle in Rafah, in the southern Gaza Strip, killing a terrorist and seriously wounding another.

Palestinian sources identified the dead man as 19-year-old Id Nadi Okal, and the wounded man as 22-year-old Ahmed Said Ismail, both believed to be members of the Popular Resistance Committees.

Det ble skutt raketter mot Israel både før og etter angrepet.

The IDF said Okal was planning a terrorist attack against an Israeli target on the Israel-Egypt border, in conjunction with jihadist activists from the Gaza Strip and Sinai Peninsula. His companion, Ismail, reportedly took part in the terrorist attack in June on the Israel-Egypt border in which an Israeli citizen was killed.

After terror attack, Egyptian president vows to retake Sinai

Dozens of mortars from Gaza bombard southern IsraelRockets fired from Gaza into southern Israel after terrorist killed in Gaza Strip airstrike; no injuries or damage reported