Nytt

Folkets motstandskomite, People’s Resistance Committee, har eskalert en konflikt med Israel, og spørsmålet er hvordan man forhindrer en ny alvorlig konflikt.

Det begynte fredag da Israel tok ut lederen for PRC,Zuhair al-Qaissi, og to underordnede i en bil i Gaza. Israel sier det var Quaissi var ansvarlig for et dristig angrep på byen Eilat innerst i Aqaba-bukta i august i fjor, der åtte israelere ble drept og 40 såret. Nå hadde de planlaget et nytt terrorengrep, også denne gang gjennom Egypts grense mot Israel i Sinai.

The latest spate of violence got under way Friday afternoon, when an Israeli airstrike on a car in Gaza City killed top militant commander Zuhair al-Qaissi and two of his underlings. It was the highest-profile killing Israel has carried out in many months.

Al-Qaissi oversaw the infiltration of terrorists from the Sinai into Israel north of Eilat last August in which eight Israelis were killed, and was planning another major infiltration attack in the coming days, military sources said. Hence, they said, the decision to target him in his car on Friday.

PRC svarte med å sende et regn av raketter mot Israel fredag. Hele 120 raketter ble avfyrt. Anti-rakettsystemet Iron Dome fanget opp 28, og regjeringen varsler nå en styrking av Iron Dome.
Rakettene traff både Ashkelon, Ashdod og Beersheba. Søndag måtte 200.000 skolebarn holde seg hjemme og Ben Gurion-universitetet holdt stengt.

Hamas forsøker å få Egypt til å mekle, men hva ligger i ordet mekle når Den arabiske liga kaller Israels gjengjeldelse for en «massakre». Hittil har det vært meldt om få sivile tap, men søndag morgen skal en 12 år gammel gutt ha blitt drept.

PRC har en viss tilknytning til Hamas, liksom PLO utad fordømte terror, men holdt seg med Al Aqsa-brigadene.

Hvis Hamas virkelig ville kunne de stanset PRC, men det ville kostet dem internt, og den splittelsen ønsker de ikke, de tar heller risikoen på en krig.

Al-Qaissi’s Hamas-linked PRC was also behind the kidnapping of Israeli soldier Gilad Shalit, who was held captive in Gaza for more than five years and freed in a prisoner swap last year in exchange for more than 1,000 Palestinians.

Også søndag ble det avfyrt 10 raketter mot Israel, fire ble fanget opp av Iron Dome.

Netanyahu sier Israel ikke kommer til å sitte stille og se på at angrepene fortsetter. Frankrike fordømte rakettangrepet, det samme gjorde USA. Israel virker i øyeblikket å ha sympati og støtte.

Men det store spørsmål er hvordan Egypt vil forholde seg nå som islamistene har fått stor innflytelse. Hamas-leder Mohammed Zuhair dro til Kairo for å be Egypt forhandle frem en våpenhvile. Eller for å søke støtte?

“This round in Gaza is far from being over,” Defense Minister Ehud Barak said in a visit to southern Israel on Saturday. “We will not allow anyone to harm the citizens of the country and we will act against anyone who attempts to launch rockets. They will pay a heavy price, and no one will have immunity.”

Innsatsen er blitt høyere for Israel etter at Det muslimske brorskap og salafistene vant valget, og militærstyret er ikke den garanten for fred som Mubara-regimet var. Men økonomien kan likevel avskrekke. En konflikt vil være ruin for Egypt.

This weekend’s events are the deadliest in Gaza in more than a year.

Last April, Israelis killed 11 Palestinians, including four civilians, after Palestinian terrorists fired a rocket that hit a school bus and badly wounded a 16-year-old boy.

In August, Israel assassinated Kamal al-Nairab, al-Qaissi’s predecessor as leader of the Popular Resistance Committees, after the group carried out an attack from Sinai that killed eight Israelis and injured 40.

Barak said al-Qaissi was preparing a similar attack. He said he couldn’t say yet whether the plan had been completely thwarted.

The current fighting could spiral out of control if Palestinian terrorists manage to kill Israeli civilians or if the Israeli strikes kill Palestinian civilians or another top terrorist.

Netanyahu: We’ll fight Gaza terror for ‘as long as it takes’School canceled for 200,000 Israeli children as 10 more rockets launched from Gaza on Sunday; Palestinian sources claim 17 killed in weekend airstrikes, including a 12-year-old boy; Egypt trying to moderate ceasefire