Rakettene som ble skutt opp fra Sinai-ørkenen og rammet Eilat og Aqaba, hvor en jordaner ble drept, tas meget alvorlig av Israel og Jordan og Egypt. Egypt har erklært unntakstilstand i Sinai og leter etter de som skjøt og deres hjelpere.

Hamas har tidligere avholdt seg fra å bruke nabolands territorium som utgangspunkt for angrep. Et antall Hamas-folk skal være arrestert i Jordan.

Det skjer flere ting samtidig, og ting kan tyde på at Hamas, Hizbollah og Iran ønsker å fremprovosere en israelsk reaksjon.

Statsminister Benjamin Netanyahu holdt i går en tale til nasjonen som ble sendt i tre tv-kanaler. Han advarte fienden mot å teste Israels handlekraft og besluttsomhet.

Det var torsdag et møte i UNIFIL-hovedkvarteret i Naqura i Sør-Libanon, hvor israelske offiserer, libanesiske og miltæreattacheer fra Frankrike, Tyskland og USA var til stede. Israel ba UNIFIL formidle et ultimatum til den libanesiske hæren: shia-offiseren som var ansvarlig for drapet på en høy israelsk offiser må fjernes. Hvis ikke det skjer vil Israel betrakte den libanesiske hæren som en fiendtlig part, og hærens anlegg langs grensen vil i neste omgang bli ødelagt.

Spørsmålet er om offiseren handlet på egen hånd, eller om det var avtalt spill. Hvis Hizbollah har en finger med i spillet tyder det på en planlagt provokasjon. Stemningen er så spent at et tre langs grensen kan utløse krig. Det vet Iran godt, og skytingen av høye offiserer er ingen bagatell. Israel ga torsdag beskjed om at det ikke kom til å la saken ligge.

Sinai

Hvem ga ordre om å skyte raketter, først mot Ashkelon, og så mot Eilat og Aqaba? Er Hamas-ledelsen så gal at den tar risikoen på en ny krig? Palestinske kilder kan fortelle at det er Hamas-kommandanten i Rafah, grensebyen til Egypt, Raed al-Atar, som organiserte angrepet, på ordre fra Hamas’ politiske leder i Damaskus, Khaled Mashaal.

Hvis det er tilfelle er det enda klarere tegn på at Iran står bak.

Øverstkommanderende på Vestbredden har advart om at Hamas planlegger å kidnappe israelske bosettere, og ber alle, spesielt ungdom, være forsiktige. IDF-generalen sa de hadde bevis på at det var foretatt konkrete planer om kidnappinger.

Det er interessant å se på kronologien bak angrepene. Det begynte med at Hamas skjøt en Grad-rakett mot Askhelon 30. juli.

The Lebanese high command and Hizballah were reminded of Israel’s reprisal Saturday Aug. 1 against Hamas, for firing a Grad missile at Ashkelon on July 30: Israeli Air Force bombers struck a number of targets across the Gaza Strip, one of which killed the high-ranking Hamas commander, Issa Batran, commander of the organization’s missile batteries.
It was to avenge his death that Hamas’ military wing, Izzedin al-Qassam, launched half a dozen Grad missiles from Sinai against Eilat on Monday, August 2. (In the event, they missed their aim and hit Aqaba, killing one Jordanian.)
Far from winding down the Lebanese-Israel border crisis, the Israeli ultimatum looks more like the opening move for the next round. The Beirut government is not expected in Jerusalem, Washington or Naqura to punish the Shiite 9th Brigade officer lest Hizballah throw its weight behind him and canonize him as a national Shiite hero. Israel will then feel free to exercise its options for the Lebanese act of aggression.

Debkafile peker på et viktig poeng: Den libanesiske hæren tør ikke degradere og fjerne en offiser som Hizbollah når som helst kan utrope til martyr.

Provokasjonene har vært så mange den senere tid at Israel ikke kommer til å sitte stille neste gang noe skjer.

PA: Hamas military chief in Rafah ordered rocket attacks on Eilat, Aqaba
Sources tell Haaretz the attack had been approved by the Hamas politburo chief, Khaled Meshal, based in Damascus.

Israel threatens to destroy hostile Lebanese border positions

The commander of Hamas’ military wing in Rafah, Raed al-Atar, is responsible for ordering the firing of Grad-type Katyusha rockets at Eilat and Aqaba from Sinai earlier this week, Palestinian security officials say.