UNIFIL i Sør-Libanon bekrefter at de israelske soldatene som ble beskutt ved grensen tirsdag, befant seg på israelsk side. Den libanesiske hæren bekrefter at det var den som åpnet ild. Arabiske journalister var på plass før skytingen, et tegn på at aksjonen var planlagt.

A member of the UN Interim Force in Lebanon (UNIFIL) released a statement noting that the Israeli army had notified the world body of its intention to conduct maintenance work very close to the Blue Line, which is the internationally-recognized border.
..
«I can confirm that we received notification from the IDF about the work and we passed the information on to the Lebanese Army,» a Hungarian diplomat working with UNIFIL stated.

But the Lebanese used the information to set up an ambush. As the Israelis began their work, again, on Israel’s side of the UN-demarcated border, Lebanese army snipers opened fire, killing the Israeli unit’s commander and critically wounding one of his deputies. Israeli tanks returned fire, and were attacked by Lebanese anti-tank missiles. Israeli artillery then pounded the area.

Israeli army commanders noted that Arab journalists were already present on the Lebanese side of the border, proving that the clash was a planned ambush.

The Lebanese army later issued a statement via France’s AFP news agency confirming that it had fired first, but insisting that the Israeli troops were on Lebanese soil. UNIFIL officials said that is not true, and that the Israelis did not cross the border.

Hvis den alvorlige hendelsen var en planlagt provokasjon vil den alarmere ansvarlige regjeringer: det kan tyde på at Iran ønsker en krig, eller et spenningsnivå på grensen til krig.

Det skal ha vært en shia-offiser som ledet avdelingen som startet skytingen.

SHOCKER: UN backs up Israel in Lebanon border clash

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.